Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Újabb olajszennyezést okozott a BP

2011.07.18. 14:29
Újabb olajszivárgást jelentett be a BP, ezúttal az alaszkai tundra szennyeződött.

Becslések szerint eddig 2100-4200 gallon környezetre káros anyag (olajos víz, metanol) szivárgott ki egy megrepedt csővezetékből. Egy gallon nagyjából 3,785 liternek felel meg. Az újabb olajszennyezés meghiúsíthatja a BP törekvéseit, hogy visszaszerezze jó hírnevét, miután a Macondo névre hallgató, 2010 áprilisában felrobbant olajfúrótornya az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta.

Akkor majdnem 5 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe, és mivel korábban a BP-nek már Alaszkában is több olajszivárgási balesete volt, jövője az Egyesült Államokban, ahol érdekeltségei jelentős része található, komoly veszélybe került. A mostani baleset súlyosbítja a helyzetet: a BP részvényeinek árfolyama 1,089 százalékot esett.
A londoni székhelyű cégóriás tájékoztatása szerint a fennakadást egy tesztelés közben megrepedt csővezeték okozta szombaton. A szennyezés az Alaszkában található Lisburne mezőt sújtotta, amely naponta 30 ezer hordó olaj kitermelésére alkalmas.

A BP állítása szerint a Lisburne június 18-a óta nem adott olajat, a területet ugyanis a szokásos éves karbantartási munkálatok miatt hosszabb időre bezárták. A terület megtisztítása jelenleg is folyik, alaszkai hivatalnokok pedig kijelentették, hogy a veszély elhárításáig Lisburne-ben állni fog a termelés.

Az olajszennyezés a lassan fejlődő növényzetet veszélyezteti, ami nagyon érzékeny a szennyezőanyagokra - közölte Tom DeRuyter, az alaszkai környezetvédelmi hivatal helyszínen tartózkodó koordinátora. Hozzátette: a sérült csővezetéket felszínre fogják hozni annak érdekében, hogy megállapítsák a meghibásodás pontos okát.