Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Két másodpercenként kiirtanak egy focipályányi erdőt

2012.03.20. 17:16

Világszerte két másodpercenként egy focipályányi erdőt irtanak ki illegálisan; a probléma immár világméretű járvánnyá nőtte ki magát – állapítja meg a Világbank legújabb, az illegális erdőirtásról szóló tanulmányában.

A Világbank becslése szerint évente a fák 90 százalékát törvényellenesen vágják ki, ezzel 10 és 15 milliárd dollár közötti kárt okozva. A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy a konkrét anyagi károk mellett a hatalmas környezeti, gazdasági és társadalmi költségeket is figyelembe kell venni.
A jelentés szerint az erdők kivágása főként szervezett bűnözés révén történik, és a bűnözők a nem legálisan szerzett nyereséget korrupt kormánytisztviselők lefizetésére használják, akik szemet hunynak az erdőirtás felett. Az ilyen bűncselekmények sokszor felderítetlenek maradnak, nem foglalkoznak velük a hatóságok, vagy nem is jelentik azokat - írja a Világbank tanulmánya, hozzáfűzve, hogy az ezzel kapcsolatos, ritkán elinduló nyomozások is amatőrök és nem meggyőzőek.

A négy, erdőkben gazdag országban – Brazíliában, Mexikóban, Indonéziában, és a Fülöp-szigeteken – végzett négyéves kutatás rámutat, hogy kevesebb mint 0,1 százalék a valószínűsége annak, hogy az erdőirtókat megbüntetik. A probléma megoldását a szervezet abban látja, hogy a nyomozásoknak az illegális erdőirtás kitalálóira, illetve azokra a korrupt tisztviselőkre kell koncentrálniuk, akik lehetővé teszik a bűncselekményt és megvédik a bűnözőket.