Anita, Kármen
11 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Bezöldültek a velencei lagúnák

2012.05.05. 20:43

A lakosokat és turistákat is megnyugtató közleményt adott ki Velence városa, miután algára emlékeztető zöld növénytakaró lepte be a lagúnák vizét. Teljesen normális természeti eseményről van szó, a helyzetet figyelemmel kísérjük, nem kell semmitől sem tartani – hangoztatta a velencei önkormányzat honlapján megjelent közleményben a város környezetvédelmi igazgatósága.

000 Par7053279
Fotó: Andrea Pattaro

A napokban a Canal Grandétől a szigeteket övező nyílt tengerig zöld takaró borította be a vizet. A sajtó nyomban a globális felmelegedés okozta algaveszélyt kezdte emlegetni, felidézve az 1989-es algainváziót, amikor Velence csatornáit heteken át kellett tisztítani a hajóközlekedést akadályozó, nyálkás és főleg kellemetlen szagú algarétegtől.

Most nem algáról van szó, hanem növényről, közönséges tengerifű (Zostera marina) lepte be a város vizét. A tengerifűfélékhez tartozó növény a leveleit cseréli, ezek kerültek a víz felszínére. Jelenléte éppen annak bizonyítéka, hogy a lagúnák vize egészséges – hangsúlyozta az illetékes környezetvédelmi intézmény.