A világ összes földrengése egy képen

2012.07.09. 18:07 Módosítva: 2012.07.10. 00:27

John Nelson felhasználóiélmény-szakértő már régóta ismert természeti jelenségekről szóló adatvizualizációiról. Az amerikai tervező korábban a tornádókról készített lélegzetelállító térképet, most pedig a földrengéseket vizualizálta. Térképén összesen 203 186 eseményt jelenít meg, szerte a világon.

Kattintson a nagyobb méretért!
Kattintson a nagyobb méretért!
Fotó: John Nelson / IDVsolutions

Az adatokat az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a Geológiai Szolgálat (USGS) és a kaliforniai földrengéskutató-központ (NCEDC) honlapjairól szerezte be. A képen jól lászik, hogy a legtöbb fölrengés jól leírható határvonalak mentén következik be. Ezek a határok pedig a Föld tektonikus lemezeinek találkozási pontjai. „Ha a történelmi epicentrumokon sétálni lehetne, Seattle-től Wellingtonig jutnánk” – nyilatkozta Nelson az io9 blognak.

A legtöbb földrengés a Tűzgyűrűn következik be, amely egy aktív vulkánokkal is bőven tűzdelt, Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régió. A lemezek végétől távol található több ezer pontot pedig a szeizmológusok lemezen belüli földrengésnek (intraplate earthquake) nevezik, és egyelőre senki sem tudja, pontosan miért történnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport