Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbízhatatlanok a globális vízháztartási modellek

2012.07.09. 06:28
Tökéletesen megbízhatatlanok a globális vízháztartás előrejelzésére használt modellek. Ráadásul nem is várható javulás a területen, mert drasztikusan kevesebb az adatokat szolgáló mérőállomás. A jelenlegi modellek megbízhatóságára jó példa, hogy a szórásuk kétszeres Magyarország napi csapadékmennyiségének.

Bár a várható csapadék mennyisége az egyik legfontosabb tényező lehet a jövőben, az ennek jóslására kidolgozott modellek gyakorlatilag használhatatlanok, állapították meg német kutatók.

Harald Kunstmann és Chrostof Lorenz, a Kalsruhei Műszaki Intézet kutatói szerint a klímaváltozás és ebből fakadóan a víz változó elérhetősége a jövőben nagyfokú alkalmazkodást fog követelni. Ebben viszont semmiféle segítséget nem nyújtanak a jelenleg használatos modellek és előrejelzések. Összehasonlításukban a három legmodernebb globális modellt vetették össze az 1989-2006 közötti mért adatokkal.

A kutatók nagyfokú bizonytalanságot mértek a modellekben. Egyes régiók átlagos csapadékmennyisége között például napi négy milliméteres eltérést mutattak ki. Hogy ez mennyire jelentős, azt jól mutatja, hogy Magyarországon az átlagos napi csapadékmennyiség csupán két milliméter. Azaz, a modellek gyakorlatilag teljesen megbízhatatlanok.

Még az olyan egyszerű összefüggések sem egységesek a modellekben, mint az óceánok feletti párolgási többlet és a kontinensek feletti csapadék közötti. Bizonytalan tehát, hogy mennyi csapadék várható, és ezzel együtt mennyi a folyton megújuló édesvíz a Földön.

A kutatók a Journal of Hydrometeorology című szaklapban megjelent elemzése szerint komoly problémát jelent, hogy számos régióból nem áll rendelkezésre elegendő adat. És a helyzet nemhogy javulna, romlik. Dél-Amerikában például két évtizede még 4350 mérőállomás volt, most már csak 550 van. Európában tízezerről 5800-ra csökkent az állomások száma, ezek fele ráadásul Németországban van.

Megbízható adatbázis nélkül pedig a modelleken sem lehet lényegesen javítani. Ez megnehezíti az esőzések és aszályok alakulásának számszerűsítését. A kutatók szerint sürgősen szükség van tehát a csapadékmérő állomásokba történő befektetésekre, és a kieső területek meteorológiai szolgálatának megerősítésére .