Rohamosan pusztul a brazil erdők vadvilága

2012.08.15. 15:56

Jóval gyorsabban fogyatkozik a brazil esőerdőt felszabdaló falvak, utak és települések nyomán keletkezett dzsungeltöredékek vadvilága, mint azt korábban gondolták a szakemberek – derült ki brit és brazil kutatók tanulmányából, amelynek eredményeit a PLoS ONE című online folyóiratban publikálták. A szakemberek 196 olyan erdőtöredéket vizsgáltak meg, amelyek egykor hatalmas, összefüggő erdőséget alkottak Brazília keleti részén, az Atlanti-óceán partján, de a mezőgazdaságnak utat törő, több évtizednyi erdőirtás nyomán mára különálló részekké váltak.

Minden egyes elszigetelt erdőcskén, amelyek területe olykor alig éri el egy futballpálya méreteit, máskor pedig több mint ötezer hektárig is terjedhet, átlagosan mindössze négy emlősfajt fedeztek fel a szakemberek a keresett tizennyolcból. A disznókhoz hasonló fehérajkú pekarik (Tayassu pecari) teljesen eltűntek, míg a jaguárok, a dél-amerikai tapírok (Tapirus terrestris), a gyapjas pókmajmok (Brachyteles arachnoides) és a sörényes hangyászok (Myrmecophaga tridactyla) gyakorlatilag kipusztultak.

Az elszigetelt erdőrészek kiterjedése alapján felbecsült korábbi pusztulási mutató jóval magasabb túlélési aránnyal számolt, de a jelek szerint a kutatók alábecsülték az olyan emberi tényezőket, mint a vadászat és az erdőtüzek. A most vizsgált térségben, a nagyjából 250 ezer négyzetkilométert felölő atlanti-óceáni erdős régióban tapasztalt fajveszteség valószínűleg Indonéziában, Ghánában és Madagaszkáron is megfigyelhető – mondta Carlos Peres, a Kelet-Angliai Egyetem professzora.

Az eredményeket látva a környezetvédők hatékonyabb természetvédelmi intézkedéseket sürgetnek. Brazíliában is jobb túlélési arányt mutattak az állatok azokban az erdőkben, amelyeket korábban védett parkká nyilvánítottak. A szakember szerint nagy előrelépést jelentene, ha gazdasági értékkel ruháznák fel az erdőket, például azzal, hogy a globális klímaváltozás elleni harc éllovasai nyilvánítják őket.

Jelenleg majdnem 200 ország vesz részt az ENSZ által életre hívott, az erdőirtások miatti káros gázkibocsátások csökkentését célul kitűző REDD (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation) programban.  • Tippek
  • Hírek