16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Cápacsalinak darabolnak fel 10 ezer delfint

2013.10.23. 18:53 Módosítva: 2013.10.23. 19:33

Csendes-óceáni delfinek százait fogták be és darabolták fel csak azért, hogy cápacsalinak használhassák a szerveiket Peru partjainál, írja a CNN. Ez a durva eljárás évek óta tilos a dél-amerikai országban, mégis sokan vadásznak így a cápákra, mert az uszonyukból készített leves ínyencfalatnak számít a távol-keleti országokban.

A londoni Ecologist Film Unit megrázó képsorokon mutatja be a perui halászok módszereit. A hajók körül ugráló delfineket először megszigonyozzák, majd a fedélzetre rángatott, haldokló állatot azonnal megnyúzzák, hogy felkockázhassák cápaeledelnek a húsukat. Bár a perui törvényhozás elvileg 1996-ban betiltotta a delfinvadászatot, ez a legkevésbé sem érdekli a halászokat, akik a Mundo Azul nevű állatvédő szervezet szerint évente 10 000 delfint mészárolnak le. A húsuk ugyanis óriási üzlet, a perui rendészet pedig gyenge, és nem képes betartatni az állampolgárokkal a törvényeket.

Dolphins Killed for Shark Bait in Peru

"A feldarabolt delfinekkel kifogott cápák húsának egy részét  Peru határain belül adják el a halászok, de jelentős az export is, mivel a Távol-Keleten élnek-halnak a cápauszonyból készül levesért" - mondta a CNN-nek  Jim Wickens oknyomozó újságíró, aki operatőr kollégájával,   Alexander Reynosóval heteken át követte titokban a halászok mindennapjait. "Nagyon nehéz körülmények között éltünk, kiszolgáltatva a szélsőséges időjárásnak. Volt, hogy napokon át a megcsonkított delfintetemek mellett kellett ennünk és aludnunk. Iszonyú volt."

Az Ecologist Film Unit munkatársai a Mundo Azul állatvédőivel és a Pulitzer Center for Crisis Reportinggel együttműködve készített felvételeket a delfinmészárlásokról. A hajón, amin utaztak, a legénység tisztában volt azzal, hogy a két férfi újságíró, de a benzinköltségek kifizetéséért és a névtelenségért cserébe megengedték, hogy film készüljön a vadászatról. Amiért egyébként a  hatóságok elvileg 180 napra bevonhatnák a halászok engedélyét és egytől három évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A perui kormány a film láttán ígéretet tett arra, hogy arra, hogy kivizsgálják az illegális halászati ügyeket, és a cápavadászatot is ugyanúgy betiltják majd, mint a delfindarabolást. A cápacsalinak használt delfinhús azonban messze túlmutat Peru vizein. Mióta  Jim Wickens és  Alexander Reynoso nyilvánosságra hozták a halászokról szóló gerillafilmjüket, Délkelet-Ázsiából is érkeztek hozzájuk olyan hírek, miszerint Indonézia partjainál ugyanolyan ipari méretű delfin- és cápairtás folyik. Csak ez még annyira sem került be a köztudatba, mint a perui illegális halászat.  • Tippek
  • Hírek