Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem a Nap tehet a globális felmelegedésről

2008.04.03. 15:45
A napokban újabb kutatás jelent meg arról, hogy a kozmikus sugaraknak elenyésző hatásuk van a klímaváltozásra. Marad tehát az a verzió, hogy a magas szén-dioxid-kibocsátás okozza a globális felmelegedést.

Brit tudósok bebizonyították, hogy az elmúlt húsz évben nem volt jelentős összefüggés a globális klímaváltozás és a kozmikus sugárzás intenzitása közt. A Lancaster egyetem kutató szerint nyugodtan félresöpörhetjük azokat az elméleteket, amelyek szerint nem az emberi tevékenység okozza a felmelegedést, hanem a Nap fokozott tevékenysége.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága, az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) által 2007. februárban kiadott klímajelentést sokan bírálták amiatt, hogy nem veszi figyelembe a kozmikus sugárzás elméletét, amelyet Henrik Svensmark és Eigil Friis-Christensen, a dán nemzeti űrközpont munkatársai dolgoztak ki. Svensmark ötlete alapján készült el A nagy globális felmelegedés svindli című dokumentumfilm is, amely a modern kor legnagyobb átverésének kiáltotta ki a klímaváltozás körül kialakult felhajtást.

Éppen e film miatt vágtak bele a kutatómunkába a Lancaster egyetem munkatársai is, hiszen ha a dán tudósoknak van igazuk, akkor hibás módszerrel próbáljuk megakadályozni a felmelegedést, és teljesen fölöslegesen csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást.

Egy kis sugárzás nem számít

A kozmikus sugarakat nemcsak a Föld mágneses mezeje tudja eltéríteni, hanem a napszelek is. Svensmark azt állítja, hogy amikor gyengék a napszelek, több kozmikus sugár veszi célba a bolygónkat. A kozmikus sugárzás hatására töltött részecskék keletkeznek a légkörben, ami fokozza a felhőképződést, és emiatt lehűl a földi klíma. Elmélete szerint az erős naptevékenység csökkenti a felhőképződést, emiatt a bolygónk felmelegszik.

Terry Sloan professzor olyan időszakokat és földrajzi helyeket keresett, amelyeknél dokumentáltan alacsony vagy kimagasló volt a kozmikus sugárzás, és megnézte, hogy az adott helyen és időben ez miként befolyásolta a felhőképződést. A tudós nem talált bizonyítékot Svensmark elméletére.

A Nap aktivitása nagyjából tizenegy éves ciklusban váltakozik, és a tudósok az egyik ilyen ciklusban találtak némi összefüggést a kozmikus sugárzás és a felhőképződés között. A kozmikus sugárzás azonban csak nagyon kis mértékben adott magyarázatot a felhők változására. A következő ciklusban ráadásul nem volt semmilyen összefüggés.

A kutatómunka egyik legfontosabb eredménye, hogy korlátozza a kozmikus sugárzásnak tulajdonítható hatás mértékét, mondta a BBC-nek Giles Harrison, a Reding egyetem munkatársa. Ő a felhők fizikát vizsgálja, és saját kutatása - amely csak az Egyesült Királyság területére terjed ki - szintén azt mutatta ki, hogy a kozmikus sugarak kevéssé befolyásolják a felhőképződést.

Kevesebb szén-dioxid kell

Svensmark elméletét nemrég Mike Lockwood, a brit Rutherford-Appleton laboratórium munkatársa is megtámadta. Vizsgálata szerint az elmúlt húsz évben a naptevékenység fokozatosan csökkent, tehát a globális hőmérsékletnek is csökkennie kellett volna. De nem így van, a Földön nőtt az átlaghőmérséklet.

Az IPCC átfogó tanulmánya szerint az emberek által kibocsátott üvegházhatást okozó gázok tizenháromszor nagyobb súllyal befolyásolják a felmelegedést, mint a kozmikus sugarak. Terry Sloan úgy látja, hogy nincs értelme megkérdőjelezni az IPCC eredményeit, tehát továbbra is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kell törekednünk.