Csongor
1 °C
9 °C

Ma este sötétebb lesz

2008.03.29. 19:30
Egy Iwiwen terjedő lánclevél arra szólítja fel az embereket, hogy szombat este nyolckor egy órára kapcsolják le a lámpáikat. A Természetvédelmi Világalap által indított Föld Órája mozgalomhoz világszerte több száz város csatlakozott, hazánkban Budapesten és Pécsett lesz a szokásosnál valamivel sötétebb.

Egy órás villanyleoltásra buzdító lánclevél jelent meg az Iwiwen, amely a globális felmelegedés problémájára próbálja felhívni az emberek figyelmét. A levél feladója a Természetvédelmi Világalap (WWF) által kezdeményezett Föld Órája mozgalomhoz toboroz résztvevőket. A klímavédő akció keretében 2008. március 29-én este 8 órakor világszerte több millióan kapcsolják le egy órára a lámpáikat és a tévéiket, hogy kevesebb áramot fogyasszanak, mert így valamivel kevesebb üvegházhatást okozó gáz keletkezik. A több mint hatmilliárd földlakóból WWF becslése szerint várhatóan harmincmillióan vesznek majd részt a nagy elsötétítésben.

Sötétség tavaly Londonban

Nemcsak magánszemélyek vesznek részt az akcióban, hanem több száz város is, például Sydney, Torontó, Bangkok, San Francisco és Koppenhága, Magyarországon pedig Budapest és Pécs kapcsolja le a díszkivilágítást az épületein, és a Magyar Telekom is bejelentette, hogy egy órára elsötétülnek a fontosabb épületei és a fényreklámjai.

Pécs környezetet véd

A baranyai megyeszékhely már korábban elhatározta, hogy 2008-ban több rendezvénnyel próbálja népszerűsíteni a környezettudatos gondolkodást, és felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A közlekedési lámpákat és utcai világítást biztonsági okokból nem kapcsolják le Pécsett, de a városháza és a Széchenyi tér díszkivilágítását igen. Emellett a városháza arra kérte fel a városban működő cégeket, gazdasági társaságokat és oktatási intézményeket, hogy csatlakozzanak a programhoz. Sokan vállalták, hogy a nem létfontosságú berendezéseket, például a reklámfeliratokat lekapcsolják szombaton, mondta el az Indexnek Kis-Halas Andrea, a polgármesteri hivatal szóvivője. Az E.On figyeli majd a pécsi áramfogyasztás csökkenését, így hétfőre kiderül, hogy a város mennyivel járult hozzá az WWF akciójának a sikeréhez.

Az első Föld Órája akciót tavaly márciusban tartották, akkor még csak az ausztráliai Sydney borult sötétbe. Több mint kétmillió ember és kétezer cég kapcsolta le a lámpákat egy órára. A város energiafogyasztása aznap tíz százalékkal volt alacsonyabb az átlagosnál. Ha Sydney üzleti negyedében egy éven át minden nap lenne ilyen lámpaoltás, annyival kevesebb üvegházhatást okozó gáz keletkezne, mintha egy éven át 48 ezerrel kevesebb autó közlekedne az ausztrál utakon, írja a WWF.

Idén ötven luxusszálloda is részt vesz a kezdeményezésben, adta hírül a távirati iroda. A Four Seasons hotellánc az éttermeiben – köztük a budapesti Gresham palotában is – este 8 és 11 között a vendégek csak gyertyafény mellett vacsorázhatnak.