Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Levegőszennyezés csak engedéllyel

2003.06.26. 09:37
Számos szektor nagyvállalatai csak EU-engedély birtokában bocsáthatnak majd ki széndioxidot a levegőbe 2005 januárjától, ha az Európai Parlament (EP) jövő szerdán jóváhagyja az erről szóló törvényt - tájékoztatták EP-képviselők a Reuters hírügynökséget.
Az EU az emissziós engedélyek kiadásával, illetve azok kereskedelmével kíván eleget tenni az ENSZ égisze alatt elfogadott kiotói jegyzőkönyv azon vállalásának, hogy az üvegházhatásért felelős gázok - mindenekelőtt a széndioxid - kibocsátását az 1990. évi mérték 8 százalékával csökkentik 2008 és 2012 között.

Elosztják és árverezik

A törvény értelmében az EU-országok kormányainak jövő márciusban kell nyilvánosságra hozniuk, hogyan osztják el az engedélyeket az érintett szektorokban (ilyen például az olajfinomítás, az acélipar, a cementipar, a kerámia-, az üveg- és a papírgyártás). A szennyező vállalatok 2005-től nem működhetnek ilyen engedélyek nélkül; ezek 95 százalékát a kormányok ingyen adják majd ki, a fennmaradó részt árverésre bocsáthatják.

Azok a vállalatok, amelyek csökkentik gázkibocsátásukat, megmaradó keretüket eladhatják azon cégeknek, amelyek túllépik a számukra megszabott határt. A brüsszeli bizottság döntése értelmében egy tonnányi széndioxidkeret mintegy 15 euróért cserélhet majd gazdát. Azok a vállalatok viszont, amelyek nem tudnak a korlátokon belül maradni és nem is vesznek kreditet, tonnánként 40 euró - 2008 után 100 euró - büntetésre számíthatnak.

Kiterjesztik

Az emissziós engedélyek piaca kezdetben csak az EU országaira terjed ki, később azonban az ottani cégek más, a kiotói jegyzőkönyvhöz csatlakozó országoktól is vásárolhatnak majd ilyeneket. A törvény azt is lehetővé teszi, hogy egy érintett vállalat ne vesse alá magát, feltéve, hogy anélkül is bizonyíthatóan elég erőfeszítést tesz a gázkibocsátás mérséklésére.

Valószínűleg ezt a megoldást választják majd sokan Nagy-Britanniában, ahol már működik egy országos emissziópiac, illetve Németországban, ahol hosszú távú önkéntes megállapodások szabályozzák a kibocsátást.