Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Zabálja az áramot a letöltés

2007.06.21. 18:55
Előző cikkünkben lerántottuk a leplet a webkereső cégekről, amelyek több energiát fogyasztanak el, mint amennyit Magyarország egy év alatt megtermel. Most azt vizsgáltuk meg, hogy a vonal túlsó végén, a lakásainkban és irodáinkban lévő számítógépek mennyit fogyasztanak. Ki gondolta volna, hogy egy asztali gép folyamatos futtatása havonta ezerötszáz forintba kerülhet, egy laptop viszont negyedannyit fogyaszt?

A háztartások túlzott áramfogyasztásáról szóló hírekben általában a légkondicionálók és a többi háztartási gép hatalmas energiaigényét emlegetik, a számítógépekről kevés szó esik. Pedig lenne miről beszélni, az ember ugyanis hiába szeretne energiatakarékos számítógépet venni, ha a boltokban még az előre összeállított konfigurációk átlagos fogyasztásáról sem lehet megtudni semmit. További gond, hogy a számítógépekre és monitorokra ragasztott Energy Star plecsni – amellyel a gazdaságos eszközöket próbálják megkülönböztetni az árampazarlóktól - ma már gyakorlatilag semmit sem jelent, mert az érvényben lévő előírásokat az 1990-es években határozták meg, és alig van olyan rendszer, amely ennek ne felelne meg.

Az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége és energiaügyi minisztériuma által létrehozott Energy Star program előírásait azonban tavaly októberben felülvizsgálták, és az új rendszer 2007. július 20-án érvénybe lép. Az Energy Star fő célja, hogy a számítógépek leghatékonyabb 25 százalékát meg lehessen különböztetni a maradéktól.

Multimédiás kedvezmények

A júliusban hatályba lépő szabályok szerint a számítógépek belső tápegységének 80 százalékos hatásfokkal kell dolgozniuk, most a Cnet adatai szerint 70 százalék az átlag. Az új szabályok szerint egy sima egyprocesszoros asztali rendszer üresjáratban, amikor az operációs rendszeren kívül semmilyen más program nem fut, nem fogyaszthat többet 50 wattnál.

Persze a jobban felszerelt számítógépek többet fogyaszthatnak, a többmagos processzorral és legalább 1 gigabájt memóriával felszerelt gépeknek 65 wattot, a grafikus gyorsítókártyával, két gigabájt memóriával, tévétunerrel és két merevlemezzel felszerelt multimédiás számítógépeknek 95 wattot is engedélyeznek majd; egy sima laptopnak csak 14 wattot, a külön grafikus kártyával felszerelt laptopnak 22 wattot.

Mennyit fogyasztanak a mai számítógépek?

Egészen biztos, hogy az új ajánlások miatt nem rohan le több százmillió ember a sarki számtechboltba gazdaságosabb gépet venni, ezért érdemes tudni, hogy a mai modern rendszerek nagyjából mennyi energiával gazdálkodnak. Vettünk egy fogyasztásmérő kütyüt, és hosszú órákon át mértük egy modern laptop és egy modern asztali konfiguráció átlagos energiafogyasztását.

Brutális tesztgépünk 2,13 gigahertzes Core 2 Duo processzorral, 2 gigabájt memóriával, 150 gigabájtos merevlemezzel, Geforce 7600 GT grafikus kártyával, és 15 colos lcd monitorral van felszerelve. Cikkírás közben, azaz csak szövegszerkesztő és böngésző használata közben átlagosan 79 wattot fogyasztott, a rendszert igencsak leterhelő 3DMark tesztprogram megállás nélküli futtatása közben azonban a fogyasztás felugrott 108 wattra. Amikor csak bekapcsoltuk a gépet, és hagytuk működni Windows XP Professional energiatakarékos funkcióit, azaz a monitor és a merevlemez magától kikapcsolt, 62 wattot mértünk. (Azt tudták, hogy a képernyővédő animáció folyamatosan energiát pazarol? Sokkal jobb, ha a számítógép szépen csendben kikapcsolja a nem használt alkatrészeit.)

Viszonylag modern laptopunk 1,66 gigahertzes Core Duo processzorral, másfél gigabájt memóriával, 80 gigabájtos merevlemezzel és alaplapi Intel 950-es grafikus chippel cikkírás közben csupán 19 wattot fogyasztott el.

Kukában a régi hűtő

Összehasonlításképpen megmértünk néhány háztartási eszköz fogyasztását is. Egy katódsugárcsöves tévéből, 5.1-es erősítőből és mélynyomóládából álló házimozirendszer kikapcsolt (standby) állapotban majdnem annyit fogyasztott, mint a laptop munka közben: 15 wattot mértünk. Ugyanez a rendszer használat közben 107 wattot vett fel, ami nagyjából ugyanannyi, mint amennyit a leterhelt asztali számítógéppel mértünk. Bár egy számítógépet biztosan nem dobnánk ki a kukába a magas fogyasztása miatt, az 1,6 kilowattot elzabáló elöregedett mélyhűtőláda nem tudta elkerülni a végzetét.

Heteken át mérhettük volna a háztartási eszközöket, de erre nem volt elég időnk, úgyhogy csak annyit tudunk tanácsolni, hogy minden vásárlásnál figyeljenek a termék energiahatékonysági osztályozására. (A a legjobb, G a legrosszabb.)

Mérhető pénzfogyasztás

Az Elmű tarifája alapján azt is kiszámoltuk, hogy nagyjából mennyi pénzt fogyasztanak el a számítógépeink. Kilowattóránként 38 forinttal számolva a munkahelyi számítógépezés – napi 8 órás munkaidőt feltételezve - erős konfigurációval egy év alatt körülbelül 6300 forintba kerül, laptoppal azonban csak 1500 forintba. Otthon napi 1-2 órányi internetezéssel tehát nem verjük magunkat óriási költségekbe, ez csupán 300-500 illetve 1500-2000 forintba kerül egy év alatt. Aki viszont folyamatosan bekapcsolva hagyja a számítógépét, mert a nap 24 órájában tölti a torrenteket, az internetezés havi költségéhez nyugodtan hozzáadhat 1000-1500 forintot attól függően, hogy használ-e plusz routereket, és hogy az otthon hagyott gép monitora teljesen ki van-e kapcsolva.