Gerzson
-3 °C
3 °C

Melegebb és nedvesebb lesz a világ

2004.06.15. 10:45
Az egyre gyakoribbá válló árvízkatasztrófák 25 ezer ember halálát okozzák évente. Ötven év alatt megduplázódhat a veszélyeztetett területeken élők száma.
Az árvízveszélyes területeken élők száma megkétszereződhet és 2050-ig elérheti a kétmilliárdot világszerte - derül ki az ENSZ által létrehozott, egyetemes veszélyeket vizsgáló kutatóintézet tanulmányából. Ennek okai a globális felmelegedésben, a tengerek vízszintjének emelkedésében, az erdőirtásban és az érintett területeken bekövetkező népességrobbanásban keresendők.

Az áradások és egyéb természeti katasztrófák évente 60 milliárd dollár kárt okoznak a világgazdaságnak. A legtöbb katasztrófa a fejlődő országok területén következik be, és ezek képtelenek ellensúlyozni az anyagi károkat. Jelenleg egymilliárd ember - a föld lakosságának hatoda él olyan területen, amit elönthet a víz. A sarkok olvadó gleccserei és jégsapkái által táplált vízszintemelkedés a tengerparti alföldeket és a kisebb szigeteket fenyegeti a legjobban.

Melegebb és nedvesebb lesz a világ

Az áradások száma ráadásul folyamatosan nő; hat nagyobb árvízkatasztrófa történt az ötvenes, hét a hatvanas, nyolc a hetvenes, tizennyolc nyolcvanas és huszonhat a kilencvenes években, az ENSZ előrejelzése szerint pedig a jövőben még több várható.

Melegebb és nedvesebb lesz a világ ötven év múlva, és sokkal több vihar kialakulására számíthatnak az északi félgömbön élők - állítja Dr. Bogárdi János, a tanulmány egyik szerzője. A tudós szerint a növekvő árvízveszély miatt pontosabb információkra van szükség az áradások kialakulásáról, amit korai figyelmeztetőrendszerek felszerelése biztosíthatna a veszélyeztetett területeken. Mint elmondta, új stratégiák kidolgozására és nagyobb erőforrások felhasználására van szükség, ha jelentősen csökkenteni akarjuk a jövő katasztrófái által okozott károkat.