Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Új atomreaktorokat építenének Temelínben

2003.11.18. 12:17
Két új atomreaktor építése kezdődik meg 2009-ben a dél-csehországi Temelíni Atomerőműben. A konkrét tervet a jövő év második felében terjeszti az ipari és a kereskedelmi minisztérium a cseh kormány elé, amelynek jogkörébe a döntés tartozik - írja legújabb, e heti számában a Tyden című politikai hetilap.
"Az engedélyezés folyamata nagyjából hat-hét évet vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy 2009 körül megindulhat az építkezés" - mondta a lapnak Martin Pecina, az ipari és kereskedelmi miniszter helyettese. Pecina tagja a cseh villamosművek (CEZ) igazgatótanácsának is; közvetlenül a CEZ a Temelíni Atomerőmű tulajdonosa. Temelínben jelenleg két, egyenként 1000 megawatt kapacitású reaktor működik.

A környezetvédelmi minisztérium azonban ellenzi a tervet. "Nem számolunk új atomerőművek építésével Csehország területén, csupán a meglévők működtetésével" - mondta a hetilapnak Karolína Sulová, a környezetvédelmi tárca szóvivője. "Vagy lesz új atomerőmű-kapacitás, vagy pedig tizenöt év múlva nem fogunk világítani" - reagált a környezetvédő álláspontra Pecina.

Milan Urban ipari és kereskedelmi miniszter az újság szerint "leporolta" az eredeti szovjet terveket, amelyek szerint Temelínben eleve is négy reaktort kellett volna építeni. Az 1989-es rendszerváltás után a cseh kormányok módosították ezeket a terveket, és jelenleg csak két atomreaktor működik.

Prágai sajtójelentések szerint azonban cseh szakmai körökben a kérdés - tehát Temelín bővítése, az eredeti elképzelések megvalósítása, illetve az atomenergia felhasználása - továbbra is éles viták tárgya. Az atomenergia szélesebb felhasználását támogatók köre aránylag nagy és befolyásos.

A Temelíni Atomerőmű befejezése, illetve üzembe helyezése ellen éveken keresztül élesen tiltakoztak az osztrák, a bajor és a cseh környezetvédők. A cseh lakosság nagy többsége viszont nem tartja veszélyesnek Temelínt.