Auguszta
-4 °C
2 °C

Az ausztrál őslakosokat sújtja leginkább a klímaváltozás

2009.01.14. 15:30
Ausztráliában a sivatagokban élő bennszülötteket fogja leginkább sújtani a klímaváltozás, hívja fel a figyelmet egy friss szakértői jelentés. A felmelegedés miatt több lesz a betegség, a változó természeti környezet társadalmi feszültségeket fog kelteni a bennszülötteknél.

Az egyik klímakutató szerző szerint a felmelegedés miatt gyakoribbak lesznek a bennszülöttek soraiban különféle betegségek, például a dengue-láz, romlani fog a lakott helyektől távol élő idősek és krónikus betegek egészségi állapota. A bennszülötteknek nagyon kevés lehetőségük lesz alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.

A környezet megváltozása szociális feszültségeket is okozhat náluk. Sok bennszülött csoport ugyanis lelki, vallási viszonyban él a környezettel, amelyet az ősök örökségének tekint, önmagát pedig az örökség kezelőjének. Ha a felmelegedés miatt megváltozik a növények, állatok - például a számukra fontos totemállatok - viselkedése, a bennszülöttek önmagukat fogják okolni, és ez a közösségekben konfliktusokhoz vezethet, hangsúlyozta a jelentés egyik szerzője, Donna Green klímakutató az AFP francia hírügynökségnek.

A jelentés szerzői azt akarták kiemelni, hogy a klímaváltozás nem egyformán fogja érinteni Ausztrália lakóit. A bennszülött közösségek sokkal jobban ki lesznek téve a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak, és ezeket a hatásokat még erősíteni fogja a hátrányos szociális és gazdasági környezetük.

Ausztrália őslakóit az 1788-ban bevándorló első brit telepesek szorították ki. Ma a kontinens 21 milliós lakosságából nem egészen fél milliót (470 ezret) tesznek ki az őslakók. Körükben sokkal magasabb a csecsemőhalandóság, a betegség, az öngyilkosság, a munkanélküliség, az alkoholizmus és az erőszak. A beszámoló a Medical Journal of Australia című orvosi lapban jelent meg.