Eredmény nélkül zárulhat az ENSZ klímakonferenciája

2007.12.14. 16:00
Ma zárul az indonéziai Bali szigetén az a két hete kezdődött klímaértekezlet, amit az ENSZ szervezett, hogy kidolgozza a kiotói szerződést felváltó megegyezés alapjait. Valószínűtlen, hogy a konferencián részt vevő országok megegyezésre jutnánk: az Egyesült Államok nem akar kibocsátási célszámokat, európai miniszterek pedig máris arról beszélnek, hogy bojkottálják az USA klímatalálkozóit.

Megkezdődött a Balin zajló ENSZ-klímaértekezlet utolsó napja, de az Egyesült Államok és Európa elképzeléseit még nem sikerült közelíteni – írja a BBC News. A vita a klímaváltozáshoz leginkább hozzájáruló üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő célszámokon folyik, az Egyesült Államok ugyanis nem szívesen látna ilyeneket a konferencia záródokumentumában.

Számfóbiás Amerika

A célszámok a 2012-ben lejáró kiotói szerződést felváltó új megegyezés alapjai lehetnének, és az EU tagországai világossá tették, hogy csak konkrét számok rögzítése esetén tartják sikeresnek a konferenciát. Az ő elképzelésük szerint a fejlett országoknak 2020-ra az 1990-es szinthez képest 25-40 százalékkal kellene csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az Egyesült Államok, Kanada és Japán viszont inkább azt javasolja, egységesen vállalt konkrét értékek helyett minden ország saját maga határozza meg a vállalásait. Amerikának az sem tetszik, hogy a fejlődő országok az EU elképzelései szerint csak egy javasolt értéket kapnának a dokumentumban.

Az Egyesült Államok, a világ egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátója korábban nem ratifikálta a kiotói egyezményt arra hivatkozva, hogy lassítaná az ország gazdaságának fejlődését, ha betartanák a jegyzőkönyvben foglalt célszámokat. Most arra hivatkozik, hogy a konkrét számok befolyásolnák a további klímakonferenciákat. Az ország klímapolitikáját több környezetvédő és miniszter is kritizálta Balin mondván, Amerika hozzáállása még elkeserítőbb, mint azt várni lehetett.

Galéria a konferenciáról – kattintson!

Jöhet a bojkott

A kritikusok között szólalt fel Al Gore korábbi alelnök, az idei Nobel-békedíj egyik díjazottja is. "Elsősorban saját országom, az Egyesült Államok akadályozza meg, hogy megegyezésre jussunk Balin" – mondta csütörtökön Gore, szavait tapsvihar fogadta. A volt alelnök ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy 2008-ban elnökválasztás lesz az országban, és az új kormány valószínűleg nem a Bush-adminisztráció sokszor önzőnek nevezett klímapolitikáját fogja követni.

Az EU tagországai közül többen is kilátásba helyezték, hogy ha nem jutnak megegyezésre Balin, bojkottálni fogják az USA által szeptemberben kezdeményezett klímaügyi konferenciasorozatot. Az Egyesült Államok tizenhat olyan országot hívott meg ezekre az értekezletekre, amelyek élen járnak az üvegházhatású gázok kibocsátásában. Egy találkozó már lezajlott, a következő januárban lesz Honolulun – az érintett európai országok erre nem fognak elmenni, ha Balin nem születik számukra is elfogadható eredmény. A BBC elemzője, Roger Harrabin szerint ez igen kínos lenne Bush elnöknek: nehezen tudná megmagyarázni a klímaváltozásra egyre érzékenyebb amerikaiaknak, hogy Európa miért marad távol egy általa kitalált és szervezett klímakonferenciáról.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla