Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megtalálták a kétéltűeket kiirtó járvány ellenszerét

2007.10.31. 00:30
A Batrachochytrium dendrobatidis gomba harminc év alatt negyven kétéltűfajt pusztított ki. Új-zélandi kutatók most megtalálták az ellenszert, aminek elvileg nem kellene működni, de mégis.

Az elmúlt harminc évben százhúsz kétéltű faj halt ki a Földön. A környezetszennyezés és a klímaváltozás mellett az egyik legsúlyosabb ok a chytridiomycosis nevű fertőzés, amit a Batrachochytrium dendrobatidis gomba terjeszt, és ami a tudósok becslése szerint negyven faj, főként békák kipusztításáért felelős 1980 óta. Új-zélandi tudósoknak most sikerült megtalálni a gyógyszert.

Elvileg nem kéne működnie

A Chloramphenicol nevű anyag, amit egyébként a kozmetikai és gyógyszeripar használ főleg szemcseppek gyártásában, védettséget biztosít a fertőzés ellen. Ez leginkább a kutatókat lepte meg, ugyanis eddig úgy tudták, hogy ilyen jellegű gombás fertőzés esetén az antibiotikumok nem hatásosak. Ráadásul a tömegtermelés miatt az anyag olcsón, nagy mennyiségben hozzáférhető. "Egyelőre nem értjük, miért hatásos, de az" - nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Russell Poulter a BBC-nek.

Állatkertek következnek

A kutatók három, Új-Zélandon őshonos, és a kihalás szélén álló békafajon tesztelték a gyógymódot, ami egyelőre hatékonynak tűnik. Következő lépésben állatkertek védhetik meg vele a kétéltű-populációjukat, arra viszont még ki kell dolgozni valami tervet, hogy a vadon élő, veszélyeztetett fajokat hogyan látják el a csodaszerrel.