Ödön
1 °C
11 °C

Megtalálták a kétéltűeket kiirtó járvány ellenszerét

2007.10.31. 00:30
A Batrachochytrium dendrobatidis gomba harminc év alatt negyven kétéltűfajt pusztított ki. Új-zélandi kutatók most megtalálták az ellenszert, aminek elvileg nem kellene működni, de mégis.

Az elmúlt harminc évben százhúsz kétéltű faj halt ki a Földön. A környezetszennyezés és a klímaváltozás mellett az egyik legsúlyosabb ok a chytridiomycosis nevű fertőzés, amit a Batrachochytrium dendrobatidis gomba terjeszt, és ami a tudósok becslése szerint negyven faj, főként békák kipusztításáért felelős 1980 óta. Új-zélandi tudósoknak most sikerült megtalálni a gyógyszert.

Elvileg nem kéne működnie

A Chloramphenicol nevű anyag, amit egyébként a kozmetikai és gyógyszeripar használ főleg szemcseppek gyártásában, védettséget biztosít a fertőzés ellen. Ez leginkább a kutatókat lepte meg, ugyanis eddig úgy tudták, hogy ilyen jellegű gombás fertőzés esetén az antibiotikumok nem hatásosak. Ráadásul a tömegtermelés miatt az anyag olcsón, nagy mennyiségben hozzáférhető. "Egyelőre nem értjük, miért hatásos, de az" - nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Russell Poulter a BBC-nek.

Állatkertek következnek

A kutatók három, Új-Zélandon őshonos, és a kihalás szélén álló békafajon tesztelték a gyógymódot, ami egyelőre hatékonynak tűnik. Következő lépésben állatkertek védhetik meg vele a kétéltű-populációjukat, arra viszont még ki kell dolgozni valami tervet, hogy a vadon élő, veszélyeztetett fajokat hogyan látják el a csodaszerrel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?