Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hosszában elrepedt a Barátság kőolajvezeték

2003.09.17. 16:39
Több ezer köbméternyi kőolaj is a szabadba kerülhetett, amikor eltört a Barátság kőolajvezeték a Kárpátalján. Az 529 milliméteres átmérőjű vezeték szerdán, az ukrán magyar határ túloldalán, Szarvasháza (Zsgyenyijevo) térségében sérült meg. A szabadba kerülő kőolaj belefolyt a Latorca folyóba is, jelenti az MTI.
A baleset oka az első feltételezések szerint az lehetett, hogy a vezeték hosszában varrott, gyenge minőségű csövei elrepedtek a varrás mentén, tudósít a HavariaPress. A vezetékben körülbelül 40-60 bár közötti nyomással folyik az olaj, az első becslések szerint így a kifolyt mennyiség elérheti a több ezer köbmétert is.

Úszózárak a folyón

A rendkívüli helyzetek kárpátaljai főosztályának jelentése szerint egyelőre nem tudható, hogy mennyi kőolaj került a környezetbe a volóci járási Szarvasháza (Zsdenyijevo) mellett bekövetkezett csőtörés következtében. Hogy jelentős mennyiségről lehet szó, arra a Barátság kőolajvezeték nagy, 529 milliméteres átmérőjéből lehet következtetni, írja az MTI.

A csőtörés helyszínére nagy erőkkel kivonult katasztrófavédelmi egységek a kiömlött kőolaj lokalizálásán dolgoznak. A Latorcába került kőolaj terjedésének a megakadályozása érdekében a folyó több helyén úszó zárakat állítottak fel.

Az ungvári Reporter című internetes hírújság szerint valószínű, hogy az olajszennyezés eléri a Latorca alsó szakaszát, és ezáltal már ma este veszélybe kerül a magyar-szlovák-ukrán határháromszögben fekvő Csap város ivóvízellátása. A környezetvédelmi szakemberek ugyanakkor arról biztosítottak, hogy az eddig foganatosított intézkedések hatására a Latorcába jutott kőolaj nem éri el a szlovák határt.

"A hibát gyorsan helyreállították, így a Mol ellátásában nem jelentett problémát az eltört vezeték" - mondta Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója az MTI-nek. A rendkívüli helyzetek kárpátaljai főosztályának jelentése szerint egyelőre nem tudható, hogy mennyi kőolaj került a környezetbe. A Barátság Kőolajvezeték hazai szakaszain egyébként már mindenütt korszerűbb, német gyártmányú csövekre cserélték a vezeték elemeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?