Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Hosszában elrepedt a Barátság kőolajvezeték

2003.09.17. 16:39
Több ezer köbméternyi kőolaj is a szabadba kerülhetett, amikor eltört a Barátság kőolajvezeték a Kárpátalján. Az 529 milliméteres átmérőjű vezeték szerdán, az ukrán magyar határ túloldalán, Szarvasháza (Zsgyenyijevo) térségében sérült meg. A szabadba kerülő kőolaj belefolyt a Latorca folyóba is, jelenti az MTI.
A baleset oka az első feltételezések szerint az lehetett, hogy a vezeték hosszában varrott, gyenge minőségű csövei elrepedtek a varrás mentén, tudósít a HavariaPress. A vezetékben körülbelül 40-60 bár közötti nyomással folyik az olaj, az első becslések szerint így a kifolyt mennyiség elérheti a több ezer köbmétert is.

Úszózárak a folyón

A rendkívüli helyzetek kárpátaljai főosztályának jelentése szerint egyelőre nem tudható, hogy mennyi kőolaj került a környezetbe a volóci járási Szarvasháza (Zsdenyijevo) mellett bekövetkezett csőtörés következtében. Hogy jelentős mennyiségről lehet szó, arra a Barátság kőolajvezeték nagy, 529 milliméteres átmérőjéből lehet következtetni, írja az MTI.

A csőtörés helyszínére nagy erőkkel kivonult katasztrófavédelmi egységek a kiömlött kőolaj lokalizálásán dolgoznak. A Latorcába került kőolaj terjedésének a megakadályozása érdekében a folyó több helyén úszó zárakat állítottak fel.

Az ungvári Reporter című internetes hírújság szerint valószínű, hogy az olajszennyezés eléri a Latorca alsó szakaszát, és ezáltal már ma este veszélybe kerül a magyar-szlovák-ukrán határháromszögben fekvő Csap város ivóvízellátása. A környezetvédelmi szakemberek ugyanakkor arról biztosítottak, hogy az eddig foganatosított intézkedések hatására a Latorcába jutott kőolaj nem éri el a szlovák határt.

"A hibát gyorsan helyreállították, így a Mol ellátásában nem jelentett problémát az eltört vezeték" - mondta Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója az MTI-nek. A rendkívüli helyzetek kárpátaljai főosztályának jelentése szerint egyelőre nem tudható, hogy mennyi kőolaj került a környezetbe. A Barátság Kőolajvezeték hazai szakaszain egyébként már mindenütt korszerűbb, német gyártmányú csövekre cserélték a vezeték elemeit.