Timót, Xénia
3 °C
6 °C

Öt kiló urán a családi ház udvarán

2003.01.15. 11:44
Huszonhat tonna veszélyes hulladékot, közte öt kiló sugárzó uránmaradékot tárolt évek óta egy hajdúböszörményi családi ház hátsó udvarán egy vállalkozó. A környéken élők úgy vélik, hogy ezek a veszélyes anyagok közvetlenül okolhatók több daganatos megbetegedésért.
A hajdúböszörményi "veszélyeshulladék-tárolóról" tavaly decemberben tett bejelentést néhány helyi lakos. A családi házak között lévő telepen 174 darab 220 literes hordóban összesen 26 tonna galvániszapot, hét hordóban pedig körülbelül egy tonna transzformátorolajat tároltak, tudta meg lapunk a Greenpeace-től.

A hulladékot egy azóta jogutód nélkül megszűnt cégnek kellett volna elszállítania a megfelelő szervnek megsemmisítésre. A böszörményi illetőségű vállalkozó 8 éve tárolta a lakókörnyezetben a veszélyes anyagokat.

Sejtméreg

A hordókban tárolt anyagok közül több rákkeltő hatású lehet, a nehézfémek - mint a higany vagy a kadmium - pedig mérgező hatásúak: az emberi szervezetben felhalmozódnak és sejtméregként hatnak.

A környéken élők elmondták: tartanak attól, hogy ezek a veszélyes anyagok okoztak több esetben rákos megbetegedéseket, nemrégiben például egy három éves kisfiúnál diagnosztizáltak vesedaganatot. A lakosság azt kéri, hogy állapítsák meg, pontosan milyen anyagok voltak a családi ház hátsó udvarán tárolva, és ezeknek az ő egészségükre pontosan milyen hatásai lehetnek.

Nincs sugárzás

A tűzoltóság mérései alapján az anyag nem tűzveszélyes. A katasztrófavédelem a radioaktív háttérsugárzást mérte és megállapította, hogy a helyszínen talált anyag sugárzási szintje nem éri el az egészségügyi határértéket. A hordókból mintát vett a Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség is (TIKÖFE).

A minták alapján a Greenpeace megállapította, hogy a környéken a mérések alapján nincs egészségre káros sugárzás, a hordókban ugyanakkor veszélyes anyagok találhatók, de ha a hordók vízhatlanok és légmentesen, szabályszerűen le vannak zárva, nem lehetséges a szennyezés. A nemzetközi környezetvédő szervezet folyamatosan figyelemmel követi a hajdúböszörményi helyzetet és ügyel az elszállítás körülményeire.