Szabolcs
20 °C
35 °C

Betakarják a gleccsert

2008.07.07. 06:57
Sokat nem segít az a takaró, amivel bevonták a Dosdé-gleccser egy részét, de kísérletnek jó: szeptemberre kiderül, mennyit sikerült megmenteni belőle.

Az Alta Valtellina-i olasz Alpokban takaróval borították be a Dosdé-gleccser egy részét, hogy megvédják a további olvadástól.

Az Ice Protectornak elnevezett fehér anyagot 40 más textilia közül választották ki. Négyzetmétere 500 gramm súlyú, vastagsága 0,4 cm. Két rétegből áll és közöttük egy izoláló levegőréteg véd a napsugaraktól - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A gleccsert átlag 180 centiméteres jég borítja, amely a központi részen eléri az 50 méteres mélységet. A takaró, a remények szerint évi 194 köbméter vizet takarít meg. Igaz, hogy ez csupán egy csepp ahhoz a 171 millió köbméterhez viszonyítva, amelyet 2003 meleg nyarán a lombard gleccserek elvesztettek és ahhoz az egymillió köbméterhez képest is, amelyet a Dosdé veszít el minden évben. Ezzel a módszerrel azonban mégis lehet valamit enyhíteni, és nem is drágán, a károkon. A 2751 és 2850 méter magasság között kifeszített Ice Protector csupán 700 euróba kerül.

Az eredmény szeptemberben lesz ismert, amikor leszedik a takarót, amelyet jelenleg a sokszor 140 km/óra sebességet is meghaladó szél miatt 36 kőtömbhöz erősítettek.

Az eseményen jelen volt Reinhold Messner, a világhírű alpinista, aki szerint sajnos a gleccserek mindenképpen elolvadnak, nem segíthet rajtuk még a kiotói egyezmény sem. "Csak abban reménykedhetünk, hogy a természet halad a maga útján és néhány évtized múlva a gleccserek újra megjelennek" - mondta a csakazértis optimista alpinista.