Ágnes
-5 °C
2 °C

Siralmas a hazai hulladéklerakók állapota

2002.12.09. 08:30
A hazai háromezer szemétlerakó közül kétszáz sem felel meg az előírásoknak. Az illegális lerakók feltérképezésében a környezetvédelmi minisztérium a műholdas kincsvadászok segítségét is igénybe veszi. A környezetvédelmi hatóságok uniós támogatással nemrégiben fejezték be a legális és illegális hulladéklerakók helyzetének átfogó felmérését.
A jövő év elejére találkozót javasol a Magyar Geocaching Egyesületetnek írt levelében Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter. A tárca az Indexen nemrégiben megjelent cikk nyomán vette fel a kapcsolatot az egyesülettel.

A magyar "kincsvadászok" amerikai társaik ötletét a csúcstechnológiával megtoldva láttak neki az illegális szeméthalmok GPS alapú feltérképezésének. A geocaching.hu honlapon gyülekező adatbázis jelenleg 31 illegális lerakó adatait tartalmazza, ahol autóroncstól kezdve a háztartási szeméten át a döglött kutyáig minden található. Az oldal készítői így próbálják gyors intézkedésre bírni a hatóságokat.

A civil kezdeményezés az igazi

Kóródi Mária levelében kifejti, hogy korábban is nagyon tetszett neki a GPS-alapú tájékozódás és a természetjárással egybekötött "kincskeresés". Az önkéntes természetvédelem, és a hatóságok mozgósításának ötletéhez viszont már tényleg gratulálnia kell.

A miniszter kifejezi abbéli reményét, hogy az eldugott környezetkárosító lerakók pontos adatbázisa megkönnyíti a környezetvédelmi hatóságok munkáját. Egyébként nemrégiben fejeződött be a magyarországi legális és illegális szemétlerakók uniós támogatásból végzett feltérképezése.

Egy évig készült az adatbázis

A tárca még az előző ciklusban írt ki tendert a magyarországi hulladéklerakók felmérésére. A Phare forrásokból finanszírozott pályázatot egy holland cég nyerte meg, mondta el az Index kérdésére Battai Eszter, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtófőnök helyettese.

Az Európában egyedülálló adatbázisban az összes legális és illegális lerakó szerepel, még az 1950 után bezártak is. A településeket a felmérő cég megbízásából kérdezőbiztosok járták. A környéken található lerakókról mindenhol a polgármestert és a környezetgazdálkodási szakértőket kérdezték.

Kérdőív és légifelvétel

Az illegális lerakókról szintén az önkormányzati vezetők és szakértők számoltak be. A felmérés jobbára kérdőívek alapján folyt, de a helyszíneket légifelvételek alapján is elemezték, mondta Battai Eszter.

A felmérés egy éve kezdődött, az adatbázist pedig most tesztelik. Januártól a környezetvédelmi hatóságok ez alapján dolgoznak, és ebbe viszik be az új adatokat. Magyarországon minden könyezetszennyezésre igaz, hogy az állampolgári bejelentést követően a felügyelet köteles kimenni és megvizsgálni.

A lerakók alig 3-4 százaléka megfelelő

A felmérésben már eleve négy kategóriába sorolták a lerakókat. Eszerint léteznek azonnali bezárásra ítélt helyszínek, olyanok, amelyek működése egy ideig elképzelhető, valamint esetleg felújítható és még hosszú távon üzemeltethető lerakók.

A felmérésből kiderült, hogy a mintegy háromezer magyarországi hulladéklerakó alig 3-4 százaléka felel meg az európai uniós követelményeknek. Vagyis sok feladat hárul még az önkormányzatokra és a minisztériumra, mondta Battai Eszter.

A felújításhoz és az új lerakók létesítéséhez van lehetőség EU támogatást igényelni. A felmérési projekt végén tett javaslatokat elfogadva egyébként könnyebb elnyerni a támogatást.

A most elfogadott hulladékkazdálkodási tervnek ugyancsak része a téma. 2009 után ugyanis már Magyarországon sem működhet olyan lerakó, amely nem felel meg a követelményeknek, emlékeztetett Battai Eszter

Értékesek lehetnek az eredmények

Az átfogó munka nyomán hamarosan elkészül a "hivatalos" adatbázis, a miniszter azonban a GPS-kincskeresőknek elismeri, hogy valódi eredményt csak az ehhez hasonló civil kezdeményezések segítségével lehet elérni.

A magyarországi hulladékkezelés helyzete közel sem rózsás, ezért a minisztérium örömmel fogadja a társadalmi kezdeményezéseket, mint például a Hulladék Munkaszövetség visszaváltható palackokért indított kampányát, a Hajtás Pajtás szárazelemgyűjtő akcióját és a Geocaching Egyesület "Keress ládát! Vidd el a szemetet!" mozgalmát, írta levelében a környezetvédelmi miniszter.

Kóródi Mária 2003. elejére találkozót javasol az egyesület tagjainak, mivel első kézből szeretne tájékozódni a GPS-felmérés eredményeiről.

Kedves Kincsvadászok!
Mikor elindult Magyarországon a kincsvadász mozgalom, olvastam néhány cikket róla, és nagyon megtetszett az ötlet. Több olyan dolgot is ötvöz, amit én magam is szeretek: kalandot, fejtörést, szabadban barangolást. Most megint egy nagyszerű ötlettel álltak elő, amihez őszintén gratulálok

Bízom benne, hogy a Magyar Geocaching Egyesület szemétgyűjtésre buzdító akciója sikeres lesz, a szemétlerakó adatbázis pedig valódi segítséget nyújt majd a környezetvédelmi hatóságoknak a környezetkárosítás csökkentéséhez.

Talán még nem hallottak arról, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium éppen most fejez be egy hasonló programot. Európai Uniós támogatásból végeztettünk egy átfogó felmérést a magyarországi legális és illegális hulladéklerakók helyzetéről, és hamarosan elkészül egy adatbázis, amelyben a felmérés adatait tároljuk. Ebből az adatbázisból fognak a környezetvédelmi hatóságok dolgozni, és a jövőben ők frissítik az ott tárolt információkat.

Igazi eredményt azonban csak az Önökéhez hasonló civil kezdeményezésekkel együtt tudunk elérni. Elárulhatom, hogy a helyzet nem rózsás, ezért fogadjuk nagy örömmel az olyan programokat, mint a "Keress ládát! Vidd el a szemetet!" mozgalom, a Hulladék Munkaszövetség visszaváltható palackokért indított kampánya, vagy a Hajtás Pajtás szárazelem gyűjtő akciója.

Örülnék, ha az Egyesület tagjaival a jövő év első felében személyes találkozón beszélgethetnénk az eredményeikről. Bízom benne, hogy minél többen csatlakoznak az akciójukhoz. Sok sikert kívánok hozzá!

Barátsággal:
Kóródi Mária
Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!