Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Siralmas a hazai hulladéklerakók állapota

2002.12.09. 08:30
A hazai háromezer szemétlerakó közül kétszáz sem felel meg az előírásoknak. Az illegális lerakók feltérképezésében a környezetvédelmi minisztérium a műholdas kincsvadászok segítségét is igénybe veszi. A környezetvédelmi hatóságok uniós támogatással nemrégiben fejezték be a legális és illegális hulladéklerakók helyzetének átfogó felmérését.
A jövő év elejére találkozót javasol a Magyar Geocaching Egyesületetnek írt levelében Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter. A tárca az Indexen nemrégiben megjelent cikk nyomán vette fel a kapcsolatot az egyesülettel.

A magyar "kincsvadászok" amerikai társaik ötletét a csúcstechnológiával megtoldva láttak neki az illegális szeméthalmok GPS alapú feltérképezésének. A geocaching.hu honlapon gyülekező adatbázis jelenleg 31 illegális lerakó adatait tartalmazza, ahol autóroncstól kezdve a háztartási szeméten át a döglött kutyáig minden található. Az oldal készítői így próbálják gyors intézkedésre bírni a hatóságokat.

A civil kezdeményezés az igazi

Kóródi Mária levelében kifejti, hogy korábban is nagyon tetszett neki a GPS-alapú tájékozódás és a természetjárással egybekötött "kincskeresés". Az önkéntes természetvédelem, és a hatóságok mozgósításának ötletéhez viszont már tényleg gratulálnia kell.

A miniszter kifejezi abbéli reményét, hogy az eldugott környezetkárosító lerakók pontos adatbázisa megkönnyíti a környezetvédelmi hatóságok munkáját. Egyébként nemrégiben fejeződött be a magyarországi legális és illegális szemétlerakók uniós támogatásból végzett feltérképezése.

Egy évig készült az adatbázis

A tárca még az előző ciklusban írt ki tendert a magyarországi hulladéklerakók felmérésére. A Phare forrásokból finanszírozott pályázatot egy holland cég nyerte meg, mondta el az Index kérdésére Battai Eszter, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtófőnök helyettese.

Az Európában egyedülálló adatbázisban az összes legális és illegális lerakó szerepel, még az 1950 után bezártak is. A településeket a felmérő cég megbízásából kérdezőbiztosok járták. A környéken található lerakókról mindenhol a polgármestert és a környezetgazdálkodási szakértőket kérdezték.

Kérdőív és légifelvétel

Az illegális lerakókról szintén az önkormányzati vezetők és szakértők számoltak be. A felmérés jobbára kérdőívek alapján folyt, de a helyszíneket légifelvételek alapján is elemezték, mondta Battai Eszter.

A felmérés egy éve kezdődött, az adatbázist pedig most tesztelik. Januártól a környezetvédelmi hatóságok ez alapján dolgoznak, és ebbe viszik be az új adatokat. Magyarországon minden könyezetszennyezésre igaz, hogy az állampolgári bejelentést követően a felügyelet köteles kimenni és megvizsgálni.

A lerakók alig 3-4 százaléka megfelelő

A felmérésben már eleve négy kategóriába sorolták a lerakókat. Eszerint léteznek azonnali bezárásra ítélt helyszínek, olyanok, amelyek működése egy ideig elképzelhető, valamint esetleg felújítható és még hosszú távon üzemeltethető lerakók.

A felmérésből kiderült, hogy a mintegy háromezer magyarországi hulladéklerakó alig 3-4 százaléka felel meg az európai uniós követelményeknek. Vagyis sok feladat hárul még az önkormányzatokra és a minisztériumra, mondta Battai Eszter.

A felújításhoz és az új lerakók létesítéséhez van lehetőség EU támogatást igényelni. A felmérési projekt végén tett javaslatokat elfogadva egyébként könnyebb elnyerni a támogatást.

A most elfogadott hulladékkazdálkodási tervnek ugyancsak része a téma. 2009 után ugyanis már Magyarországon sem működhet olyan lerakó, amely nem felel meg a követelményeknek, emlékeztetett Battai Eszter

Értékesek lehetnek az eredmények

Az átfogó munka nyomán hamarosan elkészül a "hivatalos" adatbázis, a miniszter azonban a GPS-kincskeresőknek elismeri, hogy valódi eredményt csak az ehhez hasonló civil kezdeményezések segítségével lehet elérni.

A magyarországi hulladékkezelés helyzete közel sem rózsás, ezért a minisztérium örömmel fogadja a társadalmi kezdeményezéseket, mint például a Hulladék Munkaszövetség visszaváltható palackokért indított kampányát, a Hajtás Pajtás szárazelemgyűjtő akcióját és a Geocaching Egyesület "Keress ládát! Vidd el a szemetet!" mozgalmát, írta levelében a környezetvédelmi miniszter.

Kóródi Mária 2003. elejére találkozót javasol az egyesület tagjainak, mivel első kézből szeretne tájékozódni a GPS-felmérés eredményeiről.

Kedves Kincsvadászok!
Mikor elindult Magyarországon a kincsvadász mozgalom, olvastam néhány cikket róla, és nagyon megtetszett az ötlet. Több olyan dolgot is ötvöz, amit én magam is szeretek: kalandot, fejtörést, szabadban barangolást. Most megint egy nagyszerű ötlettel álltak elő, amihez őszintén gratulálok

Bízom benne, hogy a Magyar Geocaching Egyesület szemétgyűjtésre buzdító akciója sikeres lesz, a szemétlerakó adatbázis pedig valódi segítséget nyújt majd a környezetvédelmi hatóságoknak a környezetkárosítás csökkentéséhez.

Talán még nem hallottak arról, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium éppen most fejez be egy hasonló programot. Európai Uniós támogatásból végeztettünk egy átfogó felmérést a magyarországi legális és illegális hulladéklerakók helyzetéről, és hamarosan elkészül egy adatbázis, amelyben a felmérés adatait tároljuk. Ebből az adatbázisból fognak a környezetvédelmi hatóságok dolgozni, és a jövőben ők frissítik az ott tárolt információkat.

Igazi eredményt azonban csak az Önökéhez hasonló civil kezdeményezésekkel együtt tudunk elérni. Elárulhatom, hogy a helyzet nem rózsás, ezért fogadjuk nagy örömmel az olyan programokat, mint a "Keress ládát! Vidd el a szemetet!" mozgalom, a Hulladék Munkaszövetség visszaváltható palackokért indított kampánya, vagy a Hajtás Pajtás szárazelem gyűjtő akciója.

Örülnék, ha az Egyesület tagjaival a jövő év első felében személyes találkozón beszélgethetnénk az eredményeikről. Bízom benne, hogy minél többen csatlakoznak az akciójukhoz. Sok sikert kívánok hozzá!

Barátsággal:
Kóródi Mária
Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter