Piroska
3 °C
3 °C

Természetvédők az Ebay ellen

2002.12.21. 10:05
A német természetvédelmi szövetség (NABU) felszólította az internetes árveréseket szervező eBayt, hogy haladéktalanul tüntessen el a kínálatából minden védett állatot és növényt, illetve az ezekből készült termékeket.
"Ha 160 állam kötelezte el magát az ilyen termékek kereskedelmének betiltása mellett, akkor az ügyet az eBay sem veheti félvállról" - idézte a ZDNet Birga Dexelt, a német NABU munkatársát.

Világszerte kereken 5000 állat és 25 ezer növényfaj áll a washingtoni fajtavédelmi jegyzőkönyv védelme alatt. A NABU azt követeli, hogy az élő állatokkal, bundákkal és más termékekkel való online kereskedelmet szigorúan tiltsák be.

Az is támogatás, ha helyet ad

Az eBay-en a környezetvédők szerint elefántcsontot, jegesmedvebőrt és teknőspáncélt, de még a közvetlenül a kihalás szélén álló hóleopárdból készült bundát is meg lehet vásárolni. Az aukciós oldal általános figyelmeztetése, hogy az eladó felel az ajánlat megtételéért, semmit nem old meg. Az eBay is viseli a felelősséget, azzal hogy átvállalja és segíti az ilyen termékek értékesítését, vélik a környezetvédők.

Az oldalt felkereső érdeklődők abból indulhatnak ki, hogy a kínált áru legális. "Bár nem minden terméknek kell illegális forrásból származnia, az eBay jogilag ingoványos területen ténykedik" - vélik a környezetvédők. Szerintük ha a cég önként vállalná a korlátozást, a világ legnagyobb kereskedelmi közössége sokat segítene a veszélyeztetett fajok védelmében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!