Ma kezdődik a környezetkárosító ENSZ-értekezlet

2007.12.03. 09:40
Hétfőtől két héten át az indonéziai Bali szigetén tanácskoznak 190 ország illetékesei, miként lehetne világméretű egyezményt kidolgozni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésére. A konferencián annyi károsanyagot termelnek, mint Csád egy év alatt.

A tanácskozás célja az új globális klímaszerződésről való megegyezés. Az ENSZ reményei szerint 2009-ben már meg lehetne kötni az átfogó nemzetközi egyezményt, ezúttal lehetőleg az Egyesült Államok és Kína, vagyis a fő szennyezők részvételével. Az első ilyen nemzetközi megállapodást, a Kiotói Jegyzőkönyvet 174 ország írta alá 1997-ben, de csak 36 fejlett ország állapodott meg konkrét vállalásokban is. Az Egyesült Államok nem iktatta törvénybe az egyezményt, mert szerinte az szükségtelenül akadályozza a gazdasági növekedést, és túl engedékeny a fejlődő országokkal szemben. Az amerikai kormány álláspontja mostanában egy szélesebb nemzetközi megállapodás támogatása felé hajlik.

A 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyv általánosságban azt írja elő, hogy a résztvevők a 2008-2012 közötti időszakra legalább 5 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Az EU 8 százalékos csökkentést vállalt. Ennek megfelelően 2005. januárban széndioxid-kibocsátási kvótarendszert vezettek be az EU-ban 12 ezer erőmű és más kibocsátó üzem számára; a kvótákkal kereskedni lehet.

Tanácskoznak, kibocsátanak

A tanácskozáson mintegy 15 ezer szakember és politikus – köztük európai parlamenti képviselők – vesz részt, mindannyian repülővel, sokan magángéppel érkeznek a trópusi szigetre. Ezek a járművek csaknem 100 ezer tonna szén-dioxidot bocsátanak ki, ez nagyjából megfelel Csád éves szén-dioxid-kibocsátásának – írja az Infó rádió honlapja. Az afrikai országban kilencmillióan produkálják ugyanezt a mennyiséget.

A konferencián részt vesz Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger és Leonardo DiCaprio is, más kormányokkal is érkeznek színészek és hírességek. Közülük sokan olyan luxushotelekben szállnak meg, ahol egyetlen éjszaka 180 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül. Az ENSZ az indonéz kormánnyal együtt azt tervezi, hogy a konferencia alatt több millió fát ültetnek el, hogy valamiképpen ellensúlyozzák a tanácskozás okozta környezetkárosítást.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás