Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Száz év múlva eltűnhet az északi jégsapka

2003.08.14. 11:47
Egy nemzetközi tanulmány szerint a következő évszázadra elolvadhat az Északi-sarkkör jégsapkája, ha a széndioxid-kibocsátás a jelenlegi mértékben fogja felmelegíteni a Föld légkörét.
Az Északi-sarkkörön 1978 óta évtizedenként 3-4 százalékkal csökkent a jéggel borított területek mérete. A műholdas képek azt mutatják, hogy húsz év alatt egymillió négyzetkilométerrel lett kisebb a jégtakaró, amely nyáron már csupán hatmillió négyzetkilométeres. Ola Johannessen, az EU által finanszírozott tanulmány egyik szerzője azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy a következő századfordulón nyáron valószínűleg már egyáltalán nem lesz jéggel borított terület az Északi-sarkkörnél.

"Ha felgyorsul a széndioxid-kibocsátás, akkor mindez hamarabb is bekövetkezhet, de a kibocsátás visszaszorításával még lelassítható a folyamat" - mondta Johannessen, a norvégiai Nansen kutatóintézet munkatársa.

Nem nő a vízszint

A kutató szerint az északi jégtakaró teljes elolvadása hatalmas hidegvíztömeg felszabadulását eredményezné, amely erősen csökkentené a meleg óceáni áramlatok, például a Golf-áramlat hatását. Európa mérsékelt klímája javarészt a Golf-áramlatnak köszönhető, és ennek a hatásnak a megváltozása rendkívüli módon befolyásolná a kontinens éghajlatát és ökoszisztémáját.

Johannessen ugyanakkor azt is elmondta, hogy a jég elolvadása nem fogja megemelni az óceánok szintjét, ugyanis az a jég most is a vízben van, és az elolvadásakor nem kerül több tömeg a vízbe. A kutató szerint csak a folyók által szállított üledék és a gleccserek olvadása okozhat vízszintnövekedést.

Elnyeli a széndioxidot

Az Északi-sarkkör jegének eltűnése könnyebbé tenné az olaj- és földgázlelőhelyek felkutatását, illetve a tengeri szállítással foglalkozó cégeknek is az előnyére válna, ugyanis Oroszország északi partja mentén hajózva tíz nappal gyorsabban lehet az árut Európából Japánba szállítani, mint a Szuezi-csatornán keresztül. A megnőtt szabad tengerfelület ráadásul segítené a légköri széndioxid elnyelését.

"Az óceán hatalmas szerepet játszik a széndioxid elnyelésében. A manapság kibocsátott hét gigatonna széndioxidból az óceánok 2,5 gigatonnát nyelnek el. Minél nagyobb az óceán, annál több széndioxidot tud elnyelni" - mondta Johannessen.

Az Arctic Ice Cover Simulation Experiment (sarkköri jégtakaró-szimulációs kísérlet) című tanulmányt az interneten is közzéteszik készítői.