Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Egészségjavulást okoz az EU-bővítés

2002.12.06. 10:59
Az EU-bővítés értékes eredménye lesz a környezetvédelem fejlesztése. A szigorú szabályozás következményeképp tisztábbá váló vizeknek, levegőnek köszönhetően egészségesebbek lesznek a csatlakozó országok polgárai.
Néhány éven belül az Európai Unió bővítésének következményeképpen komoly javulás várható a kontinens vizeinek, légterének és talajának minőségében. Az EU környezetvédelmi feltételei az újonnan csatlakozó tagországokkal szemben annyira szigorúak, hogy amennyiben az új tagok teljesítik ígéreteiket, a környezet állapota ugrásszerű változáson megy át.

Egészségesebbek lesznek a csatlakozók

Az Európai Bizottság által készíttetett tanulmány szerint amennyiben a következő években a csatlakozó eleget tesznek az Európai Unió 300 környezetvédelmi jogszabályában foglalt előírásoknak, akkor a csatlakozó országok lakossága körében jelentősen lecsökken a krónikus bronchitiszes megbetegedések száma. Várhatóan évi 15-34 ezerre csökken a csecsemőkori elhalálozások száma, s a jelenlegihez képest további legalább tízmillió háztartás rendelkezik majd tiszta, vezetékes ivóvízzel.

Hetvenötmilliárd euróba kerül

A tanulmány szerint ugyanakkor egyes csatlakozó országokban olyan alapvető beruházásokra van szükség, mint a csatornahálózat kiépítése, a szeméttelepek felszámolása, a tiszta ivóvíz biztosítása a lakosságnak. Az Európai Bizottság becslése szerint az uniós környezetvédelmi feltételek teljesítésének költségei a 12 új tagország esetében összességében meghaladják majd a 75 milliárd eurót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!