Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egészségjavulást okoz az EU-bővítés

2002.12.06. 10:59
Az EU-bővítés értékes eredménye lesz a környezetvédelem fejlesztése. A szigorú szabályozás következményeképp tisztábbá váló vizeknek, levegőnek köszönhetően egészségesebbek lesznek a csatlakozó országok polgárai.
Néhány éven belül az Európai Unió bővítésének következményeképpen komoly javulás várható a kontinens vizeinek, légterének és talajának minőségében. Az EU környezetvédelmi feltételei az újonnan csatlakozó tagországokkal szemben annyira szigorúak, hogy amennyiben az új tagok teljesítik ígéreteiket, a környezet állapota ugrásszerű változáson megy át.

Egészségesebbek lesznek a csatlakozók

Az Európai Bizottság által készíttetett tanulmány szerint amennyiben a következő években a csatlakozó eleget tesznek az Európai Unió 300 környezetvédelmi jogszabályában foglalt előírásoknak, akkor a csatlakozó országok lakossága körében jelentősen lecsökken a krónikus bronchitiszes megbetegedések száma. Várhatóan évi 15-34 ezerre csökken a csecsemőkori elhalálozások száma, s a jelenlegihez képest további legalább tízmillió háztartás rendelkezik majd tiszta, vezetékes ivóvízzel.

Hetvenötmilliárd euróba kerül

A tanulmány szerint ugyanakkor egyes csatlakozó országokban olyan alapvető beruházásokra van szükség, mint a csatornahálózat kiépítése, a szeméttelepek felszámolása, a tiszta ivóvíz biztosítása a lakosságnak. Az Európai Bizottság becslése szerint az uniós környezetvédelmi feltételek teljesítésének költségei a 12 új tagország esetében összességében meghaladják majd a 75 milliárd eurót.