Huba
17 °C
33 °C

Megtalálták a világ legöregebb fáját

2008.04.15. 14:20
Közel tízezer éves a világ legöregebb élő fája, egy norvég lucfenyő; ugyanaz a fajta, amit mi karácsonyfának szoktunk állítani. A hosszú élet titka, hogy a fenyő 5-600 évente új törzset növeszt.

A svéd Umeĺ egyetem kutatói az eddig ismert legöregebb élő fát találták meg a Svédország középső részén található Dalarna dombjai között, 910 méteres tengerszint feletti magasságban. Az Európa-szerte karácsonyfaként használt norvég lucfenyő magányosan álldogál a sziklás talajon. A négy méter magas fa a számítások szerint 9550 éves, a legutóbbi jégkorszak után hajtott ki.

A fa törzse és ágai pár száz évesek, de a gyökérzete már közel tízezer - a lucfenyő különleges képessége, hogy ha a fatörzs az 5-600 éves életciklusa végén elhal, a gyökérzetből új törzs nő ki. Így a rekordtartó fa valójában saját maga klónja, azokból is akár a huszadik lehet. Emiatt a hagyományos, évgyűrűkre alapozó kormeghatározás szóba sem jöhetett, ehelyett karbonizotópos módszerrel mérték meg a fa korát. A kutatók több már 5-6000 éves ős-lucfenyőt is találtak a svéd erdőkben. A csúcstartónál sokkal idősebb viszont aligha fog előbukkanni, ugyanis 10-11 ezer évvel ezelőtt még javában dúlt a jégkorszak arrafelé, és vastag jégtakaró borította a tájat.

A felfedezés azért is érdekes, mert a tudomány eddig úgy tartotta, hogy a lucfenyő nagyjából kétezer évvel ezelőtt honosodott meg Skandináviában. Az eddigi legöregebbnek hitt élő fák a kaliforniai Fehér-hegység 5-6000 éves fenyveseiben voltak, de a svéd kutatók szerint elméletileg Ausztrália mellett, Tasmánia szigetén akár tízezer évnél idősebb fákat is találhatnak még.