Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Megtalálták a világ legöregebb fáját

2008.04.15. 14:20
Közel tízezer éves a világ legöregebb élő fája, egy norvég lucfenyő; ugyanaz a fajta, amit mi karácsonyfának szoktunk állítani. A hosszú élet titka, hogy a fenyő 5-600 évente új törzset növeszt.

A svéd Umeĺ egyetem kutatói az eddig ismert legöregebb élő fát találták meg a Svédország középső részén található Dalarna dombjai között, 910 méteres tengerszint feletti magasságban. Az Európa-szerte karácsonyfaként használt norvég lucfenyő magányosan álldogál a sziklás talajon. A négy méter magas fa a számítások szerint 9550 éves, a legutóbbi jégkorszak után hajtott ki.

A fa törzse és ágai pár száz évesek, de a gyökérzete már közel tízezer - a lucfenyő különleges képessége, hogy ha a fatörzs az 5-600 éves életciklusa végén elhal, a gyökérzetből új törzs nő ki. Így a rekordtartó fa valójában saját maga klónja, azokból is akár a huszadik lehet. Emiatt a hagyományos, évgyűrűkre alapozó kormeghatározás szóba sem jöhetett, ehelyett karbonizotópos módszerrel mérték meg a fa korát. A kutatók több már 5-6000 éves ős-lucfenyőt is találtak a svéd erdőkben. A csúcstartónál sokkal idősebb viszont aligha fog előbukkanni, ugyanis 10-11 ezer évvel ezelőtt még javában dúlt a jégkorszak arrafelé, és vastag jégtakaró borította a tájat.

A felfedezés azért is érdekes, mert a tudomány eddig úgy tartotta, hogy a lucfenyő nagyjából kétezer évvel ezelőtt honosodott meg Skandináviában. Az eddigi legöregebbnek hitt élő fák a kaliforniai Fehér-hegység 5-6000 éves fenyveseiben voltak, de a svéd kutatók szerint elméletileg Ausztrália mellett, Tasmánia szigetén akár tízezer évnél idősebb fákat is találhatnak még.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?