Szilárda
-4 °C
3 °C

Nem mennek repülővel Afrikába a magyar fecskék

2008.09.24. 14:40
A zöld tárca nem támogatja azt az ötletet, hogy repülőgéppel szállítsák el a fecskéket melegebb éghajlatra. A következmények között említik a tömeges elhullást, valamint félő, hogy a madarak nem találnának haza tavasszal.

Az elmúlt napok hideg időjárása miatt környezetvédelmi szakemberek azzal az ötlettel álltak elő, hogy a magyarországi fecskéket melegebb éghajlatra kellene repülővel szállítani. A repülőút azonban súlyos rizikót jelentene az amúgy is rossz állapotban lévő füsti és molnárfecskéknek.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerint a legjobb megoldást az jelentené, ha átmenetileg menhelyre kerülnének a madarak, ahol aztán kondíciójukat felhoznák arra a szintre, hogy saját maguk juthassanak el a melegebbik vidékekre.

A fecskék a hideg időjárás miatt nem találtak maguknak elég élelmet, és szervezetük teljesen legyengült. A minisztérium szerint a repülőúttal járó stressz hatására a madarak esetleg hullani kezdenének, és ezt mindenképp el szeretné kerülni a tárca. Ha azonban a menhely oltalma alatt vészelik át a cudar időt, és kissé megerősödnek, akkor jóval nagyobb esélyük van arra, hogy újra saját maguk legyenek képesek gondoskodni a táplálékszerzésről, vagy az esetleges utazásról.

Mivel a fecskékbe genetikailag van beprogramozva, hogy merre vonuljanak, fennáll a veszélye annak, hogy a madarak nem is oda akartak volna menni, ahová a repülőgéppel elszállítják őket. Ebben az esetben pedig a hazafelé vezető út sem lenne zökkenőmentes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!