Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Fémevő földigiliszták segíthetik megtisztítani a talajt

2008.09.18. 07:52
Egy brit egyetem kutatói fémevő földigilisztákkal szeretnék megtisztítani a gyárak közelében található szennyezett területeket. A férgek a metallitjnein segítségével tisztítanak.

A földigiliszták segíthetnek a növényeknek megtisztítani a szennyezett talajokat - derítették ki az angliai Reading Egyetem kutatói.

A férgek tápcsatornáján áthaladva a fémek kis változásokon mennek át, így a növények könnyebben felveszik azokat a szennyezett talajból - írja a BBC internetes kiadása.

Nagy-Britannia-szerte számos helyen szennyezett a talaj a korábbi ipari tevékenység, például a bányászat, a gépgyárak és az ólomkohók következtében. A földigiliszták kifejleszttettek egy olyan módszert, amelynek segítségével a fémmel - például arzénnel, ólommal, rézzel, cinkkel - szennyezett talajokban is megélnek.

"Egy különleges fehérjét, metallotineint állítanak elő, amellyel körülveszik az egyes fémeket, és így ártalmatlanítják azokat" - magyarázta Mark Hodson, a Reading Egyetem kutatója.

"Ha egyféle fémmel képesek boldogulni, akkor általában a többivel sincs gondjuk" - tette hozzá.

A kutatás főszereplője az oxfordshire-i Diamond Light Source, az Egyesült Királyság legújabb szinkrotronja volt. A röntgentechnológia segítségével a kutatók nagyjából akkora fémmintákat is elemezni tudtak, mint egy szem só ezredrésze. Így fedezték fel, hogy a földigiliszták ürülékében lévő fémek kissé különböztek a talaj többi részében előfordulóktól.

Egyes növények képesek kivonni a mérgező fémeket a talajból, és beépítik azokat szöveteikbe. Ezeket aztán learatják, így fenntartható módon tisztítható meg a talaj - csak nagyon időigényes a folyamat. A földigiliszták a fémeket jobban feltárják a növények számára, így felgyorsítják a folyamatot, növelve annak hatékonyságát.

"Az az álmunk, hogy a növények egyszer olyan hatékonyan vonják majd ki a fémeket, hogy egyből vinni is lehet őket a kohóba" - véli Hodson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?