Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rohamosan öregszik a Föld

2004.12.25. 10:14
Az NDK utolsó környezetvédelmi minisztere szerint bolygónk elveszti bőrét, ami nem jó. Megoldás az alternatív Nobel-díj.
Michael Succow greifswaldi ökológiaprofesszor szerint a Föld már régen nem a természetes, hanem rohamos tempóban öregszik.

Bőröm nélkül soha

"A földfelszín pusztulása következtében a bolygónk egyre nagyobb mértékben elveszíti természetes növényi ruházatát, a "bőrét" és ezzel együtt fontos szabályozóját, s ezzel együtt sokszínűségét és szépségét is" - figyelmezetett az 1997-ben Alternatív Nobel-díjjal kitüntetett tudós.

"A saját érdekünkben elengedhetetlenül szükséges megvédeni mindazt, ami a természet eredeti állapotából még megmaradt. Szükségünk van a természetre lelki egyensúlyunkhoz" - hangsúlyozta a brandenburgi Lüdersdorfban született ökológus.

Híven ehhez az álláspontjához, Succow évek óta jó példával jár elől. Az egykori Német Demokratikus Köztársaság fennállásának szinte az utolsó pillanataiban helyettes környzetvédelmi miniszteri minőségében elindította a példamutató keletnémet Nemzeti Park Programot.

Magán nemzeti park

Két évvel azután, hogy Alternatív Nobel-díjjal tüntették ki, a díjjal járó pénzből létrehozta a "Michael Succow Természetvédelmi Alapot", hogy megvalósulhasson a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás alapeszémje: "arról van szó, hogy egyszerűen és gyorsan lehetőleg sok hatékony természetvédelmi programot kezdeményezzünk és azokat meg is valósítsuk".

Azóta az alapítványba mintegy 350 000 euró (több mint 86 millió forint)folyt be és ezt az összeget természetvédelmi programokra költötték. Ezek közé tartozik többek közt három nemzeti park létrehozása Azerbajdzsánban. Ezek a védett területek bizonyítékul szolgálnak Succow-nak arra, hogy viszonylag kevés pénzzel sok mindent el lehet érni. Hasonló tapasztalatokat szerzett korábban már Kínában, Mongóliában, Kirgíziában, Grúziában, Oroszországban és Fehér-Oroszorszgban megvalósított projektekkel is.

Jelenleg az alapítvány a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban egy 22 ezer és egy 12 ezer hektáros területen működik közre természetvédelmi projektek megvalósításában.

Példaképül szolgáltak Succow-nak az alapítványi nemzeti parkok Dél-Afrikában, Dél-Amerikában és Svájcban. Annak szükségességét, hogy nem állami, hanem magánpénzekből finanszírozott nemzeti parkokat létesítsenek, Succow azzal is indokolja, hogy Németországban jelenleg a szövetségi és a tartományi kasszák meglehetősen üresek, rájuk támaszkodva aligha lehetne újabb természetvédelmi projekteket ez idő szerint nem lehet finanszírozni.