Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Milliárdokat fenyeget a gleccserek olvadása

2003.11.29. 15:15
A világ gleccserei egy évszázadon belül teljesen elolvadhatnak, figyelmeztettek csütörtökön a WWF szakemberei. Az olvadás miatt több milliárd ember maradhat víz nélkül, és számos emberlakta sziget is a víz alá kerülhet.
"Ha a kormányok nem tesznek sürgős intézkedéseket, több milliárd ember nézhet szembe súlyos vízhiánnyal a gleccserek olvadása miatt" - idézte a CNN a WWF jelentését.

A jelentés szerint az emberi tevékenységek miatt az éghajlat olyan mértékben változhat meg, hogy az Andoktól a Himalájáig teljesen elolvadhatnak a gleccserek, és számos emberlakta sziget is a víz alá kerülhet. Ehhez a szimulációk szerint négy Celsius fokos emelkedés a Föld átlaghőmérsékletében elég lenne.

Tuvalu a víz alatt

A Himalája gleccserei hét nagy folyamot táplálnak Kínában és Indiában, így szolgáltatva vízkészletet kétmilliárd embernek. A WWF szerint ezen a két országon kívül veszélyben van még Ecuador, Peru és Bolívia lakossága is. Ezen a tájékon a száraz évszakokban az Andok gleccserei szolgáltatnak vizet millióknak. Egyes szigetországok, például a csendes-óceáni Tuvalu pedig teljes mértékben víz alá kerülhetnek az olvadás miatt.

A tengerszint magsabbra is emelkedhet, ha a jégsapkák is elolvadnak, bár a jelentésből ezeket kihagyták. Ennek az az oka, hogy a WWF szakértői szerint megjósolhatatlan a jégsapkák olvadásának üteme.

Északon olvad

Egy EU által finanszírozott, nyáron megjelent tanulmány szerint azonban a következő évszázadra elolvadhat az Északi-sarkkör jégsapkája is, ha a széndioxid-kibocsátás a jelenlegi mértékben fogja felmelegíteni a Föld légkörét.

Északi-sarkkörön 1978 óta évtizedenként 3-4 százalékkal csökkent a jéggel borított területek mérete. A műholdas képek azt mutatják, hogy húsz év alatt egymillió négyzetkilométerrel lett kisebb a jégtakaró, amely nyáron már csupán hatmillió négyzetkilométeres.

December első két hetében száznyolcvan nemzet illetékesei találkoznak Milánóban, hogy megvitassák, milyen eszközökkel lehetne megállítani vagy lassítani a globális felmelegedést.