Aliz
6 °C
14 °C

Gumikacsákkal vizsgálják a gleccserolvadást

2008.09.23. 13:45
Gumikacsákkal és GPS-készülékekkel próbálják megfejteni, hogy milyen folyamatok zajlanak az egyik grönlandi gleccserben és hogy a távozó víz pontosan milyen utat jár be.

Kilencven gumikacsa bevetésével vizsgálják amerikai tudósok a leggyorsabban mozgó grönlandi gleccser belsejében zajló folyamatokat.

Emelkedne a vízszint

A sárga játékfigurák arra adhatnak választ, hogy miért gyorsul fel nyáron a gleccserek mozgása - mondta Alberto Behar, a NASA kaliforniai rakétahajtómű-laboratóriumának munkatársa.

Valószínűleg a grönlandi Jakobshavn gleccser a Titanicot 1912-ben elsüllyesztő jéghegy forrása. Most azért vizsgálják, mert innen érkezik a tengerbe az Északi-sarkponthoz legközelebbi szárazföldről származó jég 7 százaléka. Ez azért fontos, mert a globális felmelegedés miatt olvadó szárazföldi jég sokkal nagyobb mértékben emelheti a tengerek vízszintjét, mint a vízen lebegő tengeri jég. Ha az Északi-sark térségében elolvadna az összes szárazföldi - vagyis főként grönlandi - jég, akkor 7,3 méterrel emelkedne a tengerszint - magyarázta a kutatásvezető.

"A Jakobshavn gyönyörű hely és jól látható, ahogy a hatalmas jégdarabok megállás nélkül mozognak, majd végül belezuhannak a tengerbe" - mondta Behar. Az azonban egyáltalán nem látható, hogy az olvadékvíz merre folyik a gleccser belsejében. "Senki sem tudja, hogy mitől lódulnak meg nyaranta a gleccserek."

Gyorsuló mozgás

Egy elmélet szerint a nyári nap megolvasztja a felszíni jeget, gleccsertavakat fakaszt, amelyek alatt csőalakú vájatok, úgynevezett gleccsermalmok keletkeznek. Ezeken keresztül a víz egy része eljut egészen a gleccser alapzatába, ahol olyan hatást fejt ki, mint a gépolaj egy mechanikus szerkezetben, és ettől aztán felgyorsul a gleccsermozgás.

Itt jönnek a képbe a gumikacsák és egy GPS helymeghatározó rendszerrel és más mérőműszerekkel felszerelt futball-labda nagyságú szerkezet, amely sokat elárulhat a gleccseren belüli világról - mondta a NASA kutatója.

Behar és munkatársai augusztusban eresztették a kacsaflottát és a szondát helikopterről a gleccserre egy ponton, ahol a víz a felszín alá bukik. A gumikacsákra három nyelven felírták, hogy "tudományos kísérlet" és egy e-mailcímet is írtak rájuk. Ha felbukkannak, és a megtaláló jelzi, hogy kifogott egy tudományos gumikacsát, akkor meg lehet állapítani, hogy hol távozik a víz a gleccserből.

A szonda még több információval szolgálhat. A GPS segítségével követni lehet az útját a jégtömegben. A hőmérséklet-, a nyomás- és a sebességmérő adatai alapján feltárható, hogy merre vannak zuhatagok, örvények és vízesések, amelyek felgyorsítják a vízáramlást.

Behar szerint halászok vagy vadászok találhatják meg a kacsákat vagy a szondát. "Még nem érkezett hír róluk. Jó darabig eltarthat, mire kijutnak a gleccserből és valaki megtalálja őket, bár ez a vidék eléggé elhagyatott, nem sokan mászkálnak errefelé" - mondta a NASA kutatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?