István, Vajk
19 °C
33 °C

Gumikacsákkal vizsgálják a gleccserolvadást

2008.09.23. 13:45
Gumikacsákkal és GPS-készülékekkel próbálják megfejteni, hogy milyen folyamatok zajlanak az egyik grönlandi gleccserben és hogy a távozó víz pontosan milyen utat jár be.

Kilencven gumikacsa bevetésével vizsgálják amerikai tudósok a leggyorsabban mozgó grönlandi gleccser belsejében zajló folyamatokat.

Emelkedne a vízszint

A sárga játékfigurák arra adhatnak választ, hogy miért gyorsul fel nyáron a gleccserek mozgása - mondta Alberto Behar, a NASA kaliforniai rakétahajtómű-laboratóriumának munkatársa.

Valószínűleg a grönlandi Jakobshavn gleccser a Titanicot 1912-ben elsüllyesztő jéghegy forrása. Most azért vizsgálják, mert innen érkezik a tengerbe az Északi-sarkponthoz legközelebbi szárazföldről származó jég 7 százaléka. Ez azért fontos, mert a globális felmelegedés miatt olvadó szárazföldi jég sokkal nagyobb mértékben emelheti a tengerek vízszintjét, mint a vízen lebegő tengeri jég. Ha az Északi-sark térségében elolvadna az összes szárazföldi - vagyis főként grönlandi - jég, akkor 7,3 méterrel emelkedne a tengerszint - magyarázta a kutatásvezető.

"A Jakobshavn gyönyörű hely és jól látható, ahogy a hatalmas jégdarabok megállás nélkül mozognak, majd végül belezuhannak a tengerbe" - mondta Behar. Az azonban egyáltalán nem látható, hogy az olvadékvíz merre folyik a gleccser belsejében. "Senki sem tudja, hogy mitől lódulnak meg nyaranta a gleccserek."

Gyorsuló mozgás

Egy elmélet szerint a nyári nap megolvasztja a felszíni jeget, gleccsertavakat fakaszt, amelyek alatt csőalakú vájatok, úgynevezett gleccsermalmok keletkeznek. Ezeken keresztül a víz egy része eljut egészen a gleccser alapzatába, ahol olyan hatást fejt ki, mint a gépolaj egy mechanikus szerkezetben, és ettől aztán felgyorsul a gleccsermozgás.

Itt jönnek a képbe a gumikacsák és egy GPS helymeghatározó rendszerrel és más mérőműszerekkel felszerelt futball-labda nagyságú szerkezet, amely sokat elárulhat a gleccseren belüli világról - mondta a NASA kutatója.

Behar és munkatársai augusztusban eresztették a kacsaflottát és a szondát helikopterről a gleccserre egy ponton, ahol a víz a felszín alá bukik. A gumikacsákra három nyelven felírták, hogy "tudományos kísérlet" és egy e-mailcímet is írtak rájuk. Ha felbukkannak, és a megtaláló jelzi, hogy kifogott egy tudományos gumikacsát, akkor meg lehet állapítani, hogy hol távozik a víz a gleccserből.

A szonda még több információval szolgálhat. A GPS segítségével követni lehet az útját a jégtömegben. A hőmérséklet-, a nyomás- és a sebességmérő adatai alapján feltárható, hogy merre vannak zuhatagok, örvények és vízesések, amelyek felgyorsítják a vízáramlást.

Behar szerint halászok vagy vadászok találhatják meg a kacsákat vagy a szondát. "Még nem érkezett hír róluk. Jó darabig eltarthat, mire kijutnak a gleccserből és valaki megtalálja őket, bár ez a vidék eléggé elhagyatott, nem sokan mászkálnak errefelé" - mondta a NASA kutatója.