István, Vajk
17 °C
34 °C

Klímakampányt indított Al Gore

2008.04.02. 10:15
Maratoni kampányba kezdett Al Gore, hogy felhívja honfitársai figyelmét a klímaváltozás elleni harc fontosságára. Három év alatt 300 millió dollárt költenek majd el, hogy környezettudatosabbá neveljék az amerikaiakat, a pénz egy részét a volt alelnök adja.

Gore hétfőn jelentette be, hogy az általa alapított környezetvédelmi szervezet, a The Alliance for Climate Protection a következő három évben kampánnyal próbálja majd elérni, hogy az amerikaiak fontosabbnak és sürgetőbbnek tartsák a klímaváltozás elleni fellépést. A "we", azaz "mi" nevű kezdeményezés kampányindító sajtótájékoztatóján a szervezet szóvivője, Cathy Zoi így fogalmazott: "Szeretnénk olyan változást elérni a közvéleményben, hogy vezetőink érezzék, a legfontosabb problémák egyikéről van szó." "Ha a politikusok azt hallják, hogy az amerikaiak hangosan követelik a változást, figyelni fognak" – csatlakozott Gore egy közleményben.

Al Gore egy 2007-es konferencián (fotó: MTI)

A kampány hirdetésekre, online szerveződésekre és más szervezetekkel való együttműködésre épül. A három év alatt a tervek szerint 300 millió dollárt fognak elkölteni, ennek egy részét maga Al Gore biztosítja. A volt alelnök a kampánynak ajánlotta többek között a Kellemetlen igazság című könyve és filmje hasznát és a tavalyi Nobe-békedíj után járó összegből kapott 750 ezer dollárt.

A hirdetéseken a klímaváltozás elleni harcért szerveződött mozgalmak fontosságát hangsúlyozzák majd, párhuzamot vonva más fontos mozgalmakkal, például a faji megkülönböztetés elleni harccal, a fasizmus európai megállításával vagy az első ember Holdra küldéséért tett erőfeszítéssel. Más plakátokon furcsa párok állnak majd ki a kampány céljaiért, például Al Sharpton baptista lelkész és Pat Robertson televangelista, vagy a a kongresszus alsóházának jelenlegi és egykori elnöke, Nancy Pelosi és Newt Gingrich.