Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bukarestben tüntet a Greenpeace a ciános bánya ellen

2002.12.05. 11:47
A bukaresti Diadalívre másztak fel a verespataki aranybánya megépítése ellen tiltakozó Greenpeace-aktivisták csütörtökön. A tüntetők a román parlamentet próbálják arra rábírni, hogy ne engedélyezze a beruházást, mivel súlyosan környezetszennyező, és nem felel meg az Európai Unió jogszabályainak.
Fotó: Soós Attila
Csütörtökön ötven magyar, román, osztrák, szlovák, angol, holland és izraeli nemzetiségű Greenpeace aktivista tüntet a tervezett verespataki aranybánya ellen Bukarestben. A környezetvédők egy transzparenst húztak fel a bukaresti Diadalívre a következő felirattal: "Állítsák meg a ciános bányászatot Verespatakon!" Ezen kívül két másik transzparenst is kifeszítettek, melyeken a "Ne kockáztassátok az EU tagságot!" - felirat szerepelt. A téren az aktivisták a járókelőket is tájékoztatják szórólapokat osztogatva és aláírásokat gyűjtve.

Nem engedélyezték

Az aranybánya ellen fellépő verespataki Alburnus Maior nevezetű civil szervezet tagjai ugyanekkor a Parlament épülete előtt akartak a képviselőknek tájékoztató anyagokat átadni Verespatakkal kapcsolatosan, de nem kaptak engedélyt a demonstráció megtartására - tájékoztatta lapunkat a Greenpeace.

A parlament dönthet

A csütörtöki megmozdulás célja a parlamenti képviselők tájékoztatása. A román környezetvédelmi miniszternek a napokban kellett volna döntenie arról, megadja-e a bányat megépítéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyt, de ehelyett a döntést a parlamenti képviselőkre bízta. Így a Parlament dönt az engedély és Verespatak sorsáról.

Nem jogszerű

Fotó: Soós Attila
"Kérjük a román parlamentet, hogy alaposan átgondolva a tervezetet, ne adjon engedélyt a mind társadalmilag, mind ökológiailag egyaránt elfogadhatatlan verespataki beruházáshoz" - mondta el Herwig Schuster , a Greenpeace kampányfelelőse. Az akciót megelőző napon a Greenpeace a Bécsi Egyetem szakértői által készített jogi jelentést hozott nyilvánosságra, mely szerint a beruházás ütközik az Európai Unió jogszabályaival, valamint a kitelepítés is ellentétes lenne az Európai Emberi Jogi Kartában foglaltakkal.

A Greenpeace akciójának célja, hogy mind Bukarestben, mind Romániában felhívják az emberek figyelmét a tervezetre. "A beruházás fontos az ország fejlődésének szempontjából. Ám problémát okozhat az EU tagság megítélésekor, hiszen ellenkezik mind az EU környezetvédelmi jogszabályaival, mint az Emberi Jogi Kartával" - hangsúlyozza Schuster.

Kis haszon, nagy szennyezés

Az óriási beruházást ugyanis mindössze 15 évre tervezték, ennél hosszabb ideig munkahelyeket sem biztosítana, a bánya lezártakor viszont megmaradna a környezeti pusztítás. A Greenpeace szerint befektetett összeg egyötödének felhasználásával akár ötször annyi munkahelyet biztosíthatnának az olyan hosszú távú vállalkozásokkal, mint például a román papíripar.

A verespataki aranybánya tervezett megvalósulása esetén Európa legnagyobb külszíni aranybányája lenne. Több román és nemzetközi civil szervezet is felemelte már hangját ellene. A környezetvédő szervezetek legfőképpen a két gyönyörű völgy elpusztítása, a naponta 20 tonna dinamit és 40 tonna cián felhasználása ellen harcolnak - azaz egy új, nagy méretű potenciális veszélyforrás ellen.