Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Már nem veszélyeztetett faj a grizzly

2007.03.23. 11:07
Harminc éve még a kihalás réme fenyegette a hírhedt szürke medvét, de a környezetvédők tudatos stratégiája időközben oda vezetett, hogy már több mint ötszáz grizzly él a Yellowstone Nemzeti Parkban, így a fajt levették a veszélyeztetett állatok listájáról. A többi négy észak-amerikai grizzlypopuláció továbbra is veszélyben van.

- Ezen a vidéken nincs szürke medve.
- Ezt is könyvekből tanulta? - nevetett Sam. - Tévedés! Grizzly itt is akad, a hegyek között. A folyót követve, néha bemerészkedik a prérire is. Nem is szeretek beszélni róla!
Egyikünk sem sejtette, hogy ez az "elméleti" beszélgetés már másnap hátborzongató valósággá válik.

Ezzel a hátborzongatóan valóságos felütéssel vezeti be Karl May, a vadnyugati élet avatott krónikása Old Shatterhand grizzlykalandjait a Winnetouban, hogy aztán néhány lövéssel és késszúrással kivégeztesse a vérengző fenevadat.

Az Old Shatterhandhoz hasonló hősök és a mostoha körülmények addig pusztították a rettentő medveként (Ursus horribilis Ord) is ismert állatot, hogy 1975-ben az Egyesült Államok felvette a veszélyeztetett fajok listájára. A helyzet azonban mostanra megváltozott, elsősorban a Yellowstone területén: míg harminc éve, amikor a törvényt elfogadták, 136-312 grizzly élt a nemzeti parkban, és a fajt a kihalás réme fenyegette, mára több mint 500-an vannak, jelentette be csütörtökön Lynn Scarlett belügyminiszter-helyettes.

A Nyugat réme

A szürke medvéről borzalmas történeteket terjesztettek, hogy veszedelmes voltát érzékeltessék és hogy a vadászerényt minél jobban csillogtassák. Kétségtelen, hogy ezek a történetek részint valótlanok, részint túlzottak. Abban az időben terjesztették és hitték ezeket a történeteket, mikor a távoli Nyugatra csak kevesen jutottak el és a kalandos elbeszélésekhez szükség volt egy félelmetes szörnyetegre, mely az Újvilágban azt a szerepet játszotta, mint az Óvilág leghírhedtebb ragadozói. Az itt-ott előfordult veszélyes élményeket általánosították és így lett a szürke medve a Nyugat réme. Bizonyos, hogy nem egy embert ölt meg már a szürke medve, vagy mint hazájában hívják, a grizzli. Ha megsebesítették, védekezett, a meglepett, különösen a fiait féltő nősténymedve kihívás nélkül is támadott, de azért nem mondható, hogy félelmetesebb volna európai rokonánál, azt sem állíthatjuk, hogy bátrabb volna; egész lényében hozzá hasonló. Az összes szürke medvék közül, melyekkel Pechuel-Loesche találkozott, egy sem mert helytállni. Nagyobb súlya van a 30 éves tapasztalattal bíró s egész Amerikában elismert vadásznak, Marcy tábornoknak, akit még a megsebesített nősténymedve sem támadott meg. A nőstényt fiaival sík terepen, a Platte-folyó elágazásánál látta meg, lovon több angol mérföldnyire üldözte és négy, egymásután leadott lövéssel leterítette; fiait, melyek természetesen visszamaradtak, csúfosan a sorsra bízta a nősténymedve.

Forrás: Brehm Alfréd: az állatok világa

Medvebizottság

A nagyszerű eredmény annak az átfogó medvementő stratégiának köszönhető, amelyet szövetségi és állami szakértők dolgoztak ki: az elmúlt évtizedekben nemcsak az állatokat figyelték folyamatosan, hanem azt is ellenőrizték, mivel táplálkoznak és milyen változások zajlanak le élőhelyükön. Az 1980-as években több ügynökség részvételével még egy grizzlymentő bizottságot is felállítottak (Interagency Grizzly Bear Committee, IGBC), amelyben az összes érdekelt állam, Wyoming, Idaho, Montana és Washington szakértői helyet kaptak.

Ez alatt az idő alatt a Yellowstone parkban élő grizzlyk a világ legalaposabban tanulmányozott medvefajává váltak, és a populáció az 1990-es évektől évi 4, majd 7 százalékos növekedésnek indult. A grizzlyk élettere az 1975-ös törvény óta összesen 48 százalékkal nőtt, és megtörtént, hogy a kutatók az élőhely feltételezett határaitól 90 kilométerre is láttak szürke medvét.

Az Egyesült Államok területén a Yellowstone parkon kívül négy másik grizzlypopuláció él - van köztük, amelyik 400-500 állatot számlál, van, amelyik csak ötöt-; ezek továbbra is veszélyeztetettnek minősülnek.