Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Enyhén lúgos víz ömlik a Balatonba

2003.04.18. 13:55
Kapcsolódók (1)
Nem okozott komolyabb halpusztulást az a hipó, ami csütörtökön ömlött a Balatonba torkolló Kétöles patakba, a környezetvédelmi felügyelőség munkatársai mindössze néhány apróhal és angolna tetemére bukkantak. A vízbe ömlő vegyszertől enyhén lúgos lett a patak vize, a klór koncentrációja pedig határérték fölé emelkedett.
A Balatonba torkolló Kétöles patak vize enyhén lúgos a csütörtökön beömlött hipótól - a víz pH-értéke 8,7-es -, az egy liternyi vízben található szabad klór mennyisége pedig 3,07 milligrammnyi, ami valamivel ugyancsak fölötte van a megengedett értéknek.

Döglött angolnák

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint: a figyelőszolgálat folyamatosan ellenőrizte a vízfolyást és a torkolati szakaszt, de ott számottevő halpusztulást pénteken reggelig nem észlelt. A patakban és a balatoni torkolatánál mindössze néhány apróhal- és angolnatetemet találtak.

Kicserélik a talajt

Petrás József, a felügyelőség védelmi vezetője pénteken az MTI-nek elmondta: a közútkezelők megkezdték a patak hídjánál a hipóval szennyezett talaj eltávolítását, környezetvédelmi mentesítését. A védelmi vezető szerint az újabb vízmérési eredményektől függően, de várhatóan még pénteken megszüntethetik a patak mentén az elsőfokú kárelhárítási készültséget.

Csütörtökön késő délelőtt az Iveco tartálykocsi előtt két személyautó ütközött össze a 71-es főúton, s a teherautó sofőrje a két kamionos autót próbálta kikerülni - írja a HavariaPress. Eközben azonban a tartálykocsi megcsúszott, a platóján szállított négy darab ezer literes tartály pedig megbillent. A tartályok közül kettő az útra zuhant és széttört, belőlük ismeretlen mennyiségű hypo folyt ki az útra, majd a Kétöles-patakba. Egy harmadik tartály pontosan a patakba esett, s mivel a zárja megsérült, 20 liternyi hipó a vízbe folyt.