Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Lehűlést észleltek a Déli-sarkon

2008.04.21. 17:20
Hőmérsékletcsökkenést regisztrált az Antarktisz körüli vizek mélyrétegében egy német kutatócsoport, a tengeri jég kiterjedése pedig a műholdfelvételek szerint rekordot döntött.

A sarkkutató műholdak felvételein most látszik a legnagyobb mértékű jégvastagodás, amióta rendszeres vizsgálatok folynak a Déli-sarkon a nyári évszakban, a német Polarstern kutatóhajó pedig a mélytengeri vizek lehűléséről hozott adatokat.

Az úszó laboratórium 58 fős legénysége tíz héten keresztül végzett méréseket. A víz sótartalmát, a nyomelemeloszlást, az áramlatokat és a hőmérséklet alakulását is vizsgálták. Az Alfred Wegener sarkkutató intézet (AWI) munkatársai a nyolcvanas évek végétől kezdve rendszeresen felveszik az adatokat. A mélyebb rétegekben eddig egyre csak emelkedett a hőmérséklet. "Most megfordult a folyamat" - mondta Eberhard Fahrbach expedícióvezető. A lehűlés mértéke az egyszázad Celsius fokos nagyságrendet éri el, a sarki vizek esetében viszont ez is igen jelentős.

A nagy kérdés most az, hogy a hideg antarktiszi nyár vajon kivétel-e vagy egy tartós trend első állomása. A választ a következő évek adják meg a szabadon lebegő, illetve a tengerfenékhez erősített mérőberendezések révén, amelyeket a napokban Chile déli részén befejeződött expedíció során helyeztek el.

Az AWI tudósai szerint a mélytengeri réteg lehűlése változást okozhat az Antarktisz körüli vizek áramlásában. A Déli-sarknál, azaz a Déli-óceán területén a felszínről a mélybe bukó hatalmas víztömeg az éghajlatot alapvetően meghatározó globális áramlatrendszer fontos része.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!