Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehűlést észleltek a Déli-sarkon

2008.04.21. 17:20
Hőmérsékletcsökkenést regisztrált az Antarktisz körüli vizek mélyrétegében egy német kutatócsoport, a tengeri jég kiterjedése pedig a műholdfelvételek szerint rekordot döntött.

A sarkkutató műholdak felvételein most látszik a legnagyobb mértékű jégvastagodás, amióta rendszeres vizsgálatok folynak a Déli-sarkon a nyári évszakban, a német Polarstern kutatóhajó pedig a mélytengeri vizek lehűléséről hozott adatokat.

Az úszó laboratórium 58 fős legénysége tíz héten keresztül végzett méréseket. A víz sótartalmát, a nyomelemeloszlást, az áramlatokat és a hőmérséklet alakulását is vizsgálták. Az Alfred Wegener sarkkutató intézet (AWI) munkatársai a nyolcvanas évek végétől kezdve rendszeresen felveszik az adatokat. A mélyebb rétegekben eddig egyre csak emelkedett a hőmérséklet. "Most megfordult a folyamat" - mondta Eberhard Fahrbach expedícióvezető. A lehűlés mértéke az egyszázad Celsius fokos nagyságrendet éri el, a sarki vizek esetében viszont ez is igen jelentős.

A nagy kérdés most az, hogy a hideg antarktiszi nyár vajon kivétel-e vagy egy tartós trend első állomása. A választ a következő évek adják meg a szabadon lebegő, illetve a tengerfenékhez erősített mérőberendezések révén, amelyeket a napokban Chile déli részén befejeződött expedíció során helyeztek el.

Az AWI tudósai szerint a mélytengeri réteg lehűlése változást okozhat az Antarktisz körüli vizek áramlásában. A Déli-sarknál, azaz a Déli-óceán területén a felszínről a mélybe bukó hatalmas víztömeg az éghajlatot alapvetően meghatározó globális áramlatrendszer fontos része.