Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Olvadó sarki jég miatt nő a tengerszint

2008.11.19. 11:30
Egy friss kutatás szerint már nemcsak a hőtágulás miatt emelkedik a világtengerek szintje, hanem az Antarktisz és Grönland jégtakarójának felgyorsult olvadása következtében.

Félő, hogy az Antarktisz és Grönland 3 kilométer vastag jégrétegének olvadása lényegesen meggyorsítja a tengerek vízszintjének emelkedését. Ez több százmillió ember lakóhelyét veszélyezteti a Földön. Korábbi mérések szerint a világtengerek vízszintje évi 3,1 milliméterrel emelkedett 1993 és 2003 között. Ennek a vízszintemelkedésnek több mint a felét a víz hőtágulása okozta. A hőmérséklet emelkedésekor a víz is kitágul, akárcsak a szilárd testek. A tengerszint emelkedésének másik felét tudták be a szakemberek a szárazföldi jég olvadásának. Vagyis a tengerek gyarapszanak a pólusok jégsapkájából, a Himalája és az Andok gleccsereiből kiolvadt vízzel.

A francia országos űrkutatási intézet új tanulmánya szerint azonban 2003-ban leállt a tengerek hőtágulása, amely ciklikus folyamat. Ennek ellenére a világtengerek vízszintje továbbra is emelkedik, igaz, valamivel kisebb ütemben: évente 2,5 milliméterrel. A tudósok szerint csak két olyan jégtömeg van a Földön, amely ekkora méretű vízszintemelkedést megmagyarázhat: az Antarktisz és Grönland jege. Számításaik szerint az utóbbi évtized alatt az antarktiszi és a grönlandi jégolvadás csak évi 0,5 milliméternyivel járult hozzá a világtengerek vízszintemelkedéséhez, ma viszont már évi 1 milliméterrel.

Ha Grönland teljes jégakarója elolvadna, akkor 7 méterrel emelkedne meg a világtengerek szintje. A francia kutatásról a Global and Planetary Change című folyóiratban jelent meg beszámoló.