Szilárda
-4 °C
2 °C

Technológiaváltást sürgetnek a klímavédők

2008.04.08. 20:38
Csupán egy évnyi növekedésről kellene lemondani a klímaváltozás megfékezéséhez, állítja a Nobel-békedíjas Klímaváltozási Kormányközi Testület.

A klímaváltozás felgyorsulásának megakadályozása érdekében nem szabad halogatni a tiszta technológiák elterjesztését, ugyanis a hagyományos infrastruktúrák alkalmazása egyre inkább korlátozza az éghajlatvédelem lehetőségeit, mondta Rajendra Pachauri, a Klímaváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnöke egy keddi nemzetközi konferencián Budapesten.

A Nobel-békedíjas testület elnöke szerint a megújuló energiaforrások és az energiahatékony technológiák használatával még esély van arra, hogy a légköri szén-dioxid koncentrációjának az emelkedése 2015-ig tetőzzön, majd csökkenve a globális felmelegedés üteme lassuljon. Ha késlekedünk, és a mindennapokban továbbra is a jelentős szén-dioxid-kibocsátással járó technológiákon marad a hangsúly, akkor az elkövetkező évtizedekben tovább dúsul a légköri szén-dioxid, és egyre inkább ellehetetlenedik a védekezés.

Két fokkal biztosan nő

Ha holnap sikerülne megállítani a világ jelenleg növekvő üvegházhatású gázkibocsátását, akkor is 20 éven át évi 0,1 Celsius fokkal növekedne a globális átlaghőmérséklet. A klímavédelem szempontjából tiszta technológiák révén a világ fejlett országainak 2020-ig 10-40 százalékkal, 2050-ig pedig 40-95 százalékkal kell lecsökkenteniük kibocsátásaikat ahhoz, hogy a légköri szén-dioxid-koncentráció mielőbb tetőzhessen. Ennek eléréséhez a fejlődő országokra is szükség van, számukra az előrevetített kibocsátás-növekedés ütemének mérséklése a feladat.

Rajendra Pachauri kitért arra, hogy a klímaváltozás féken tartásának költségei már akkor kigazdálkodhatóak, ha a világ országai 2030-ig lemondanak egy évnyi GDP-növekedésről. Ez az ára az úgynevezett alacsony karbonintenzitású gazdaságnak, azaz a fosszilis energiahordozókban és energiapazarlásban szegény, ám megújuló energiaforrásokban, illetve energiahatékonysági intézkedésekben gazdag jövőnek. Az IPPC a számítását arra alapozza, hogy az elkövetkező 22 évben 80 százalékkal nő a világ GDP-je. A testület kalkulációja szerint csupán 3 százalékpontnyit kellene áldozni olyan környezetbarát technológiákra, amelyek már most elérhetőek a piacon, de a hagyományos megfelelőikhez képest drágábbak.

Az elnök szerint a szükséges anyagi áldozat a fokozódó globális felmelegedés megállításán kívül számos egyéb előnnyel jár. A tisztább környezet miatt az emberek egészségesebb életet élhetnek, a takarékosság pedig a gazdaság hatékonyságával jár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!