Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Pandák kóborolnak Belfastban

2003.01.03. 09:29
Pandamackók élethelyévé vált Belfast északi negyede, amelyet évtizedek óta csupán az északír vallási háború véres színtereként ismertek világszerte. A belfasti állatkert vörös pandapárja, Sherpa és Sheila megszökött fogságából, és a tartományi székhely északi erdőségeibe fészkelte be magát.
Sherpa, a hím panda már 2001 decemberében megelégelte a fogságot, és hátrahagyva hétéves párját, valamint kicsiny kölyküket, Dougalt, megszökött az állatkertből. Észak-Belfast lakói azóta is rendszeresen látják a pandát kertjeikben kóborolni, gondozói azonban képtelenek voltak befogni őt.

Múlt szombaton Sheila is kihasználta, hogy ketrecét nyitva hagyták, és megszökött az állatkertből. A gondozók szerint a két pandamaci azóta már egymásra találhatott az északi erdőségekben. A pandák párzási szezonja január-február, és jellegzetes szaguk egymáshoz vezethette Sherpát és Sheilát.

Könnyen veszik a viszontagságokat

"Fennáll a lehetősége annak is, hogy vadon párzanak és kölyküket felnevelik. Reménykedünk abban, hogy visszaszerezzük őket, de mert mindenevők, nem lesz problémájuk megélni Észak-Belfastban. Mivel ez a fajta a vadonban a Himalájában él, könnyen veszi a sokkal enyhébb klímájú Brit-szigetek időjárása okozta viszontagságokat" - idézte a belfasti állatkert igazgatóhelyettesét a The Times napilap.

Az óriás pandáknál kevésbé ismert vörös pandák házimacska nagyságúak, jellegzetes sűrű gesztenyebarna bundájuk miatt azonban a rókákra emlékeztetnek.

Sherpa és Sheila szökésével a belfasti állatkert nem marad pandapár nélkül, kölykük, Dougal, valamint egy másik mackó, Mika egyelőre inkább a gondozókban bízik.