2020-ra elolvadhat az Északi-sarki jég

2007.05.03. 14:10
Másfél évtizede sincs hátra a sarki jégsapkának amerikai tudósok szerint. A jégtakaró földünk hűtőrendszereként is működik, és ha elfogy, az csak gyorsítja a további felmelegedést.

Sokkal gyorsabban olvad a jég az Északi-sarki tengereken, mint azt az eddigi szimulációk alapján a tudósok várták. Ted Scambos, a coloradoi National Snow and Ice Data Center kutatója és csapata az elmúlt ötven év hajókról, műholdakról és repülőgépekről gyűjtött adatait elemezve arra az eredményre jutott, hogy a globális felmelegedés miatt a jég mintegy háromszor gyorsabban fogy az északi tengereken, mint ahogy az eddigi számítógépes modellekben számoltak.

Gyilkos szén-dioxid

Az Arktiszon a késő nyári jégtakaró évente 7-8 százalékkal csökken. "Az Északi-sark felé áramló meleg víz és az enyhe levegő szabályosan kiirtja a tengeri jeget" - áll a kutatócsoport tanulmányában, ami a levegő növekvő szén-dioxid tartalmát tartja a jeget fenyegető első számú veszélynek. Az eddigi kutatások 2040 és 2080 közé jósolták a jégsapka eltűnését, míg a mostani prognózis minden eddiginél elkeserítőbb: 2020 nyarára várja a jégtakaró végleges elolvadását.

Pozitív visszacsatolás

A jégtakaró zsugorodása tovább gyorsítja a felmelegedést. Földünk hőháztartásában a jégsapkák fontos szerepet töltenek be, mivel nagyrészt visszasugározzák a világűrbe a beérkező napfényt, ezzel alacsonyan tartva a hőmérsékletet. A tengervíz képtelen ezt a hűtő funkciót betölteni, hiszen elnyeli a napsugarakat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek