Jenő
-3 °C
6 °C

35 év alatt kihalt az állatok egynegyede

2008.05.16. 12:50
A Föld élővilágának több mint egynegyede eltűnt 1970 óta – írja a BBC hírportálja. Leginkább a vízi élőlények fogyatkoztak meg, az ok: az ember.

A sokkoló adatokat a Londoni Zoológiai Társaság tette közzé a Biodiverzitás Konvenció bonni ülésén. A társaság a WWF-fel együtt részt vesz a Living Planet Index (LPI) mérőszámok vezetésében. A számokat tudományos publikációk és online adatbázisok alapján alakítják több mint 1400 gerinces faj populációját figyelve, az LPI-értékek így a Föld biodiverzitásának állapotát mutatják.

A társaság jelentése szerint 1970 és 2005 között átlagosan 27 százalékkal csökkentek a mérőszámok. A szárazföldi fajok populációja 25, a tengeri állatoké 28, az édesvízieké 29 százalékkal csökkent. A tengeri fajok esetében tíz év alatt, 1995 és 2005 között zajlott le a drasztikus csökkenés, az óceáni madarak állománya 30 százalékkal fogyatkozott meg a kilencvenes évek közepe óta. A legjobban érintett fajok közé tartoznak az afrikai antilopok, a kardhalak és a pörölyfejű cápák, a kínai édesvízi delfin pedig ebben az időszakban gyakorlatilag kihalt.

A pajcsi egyik utolsó példánya. Két évtized alatt irtotta ki az ember.

A csökkenés okai az emberhez köthetők: a számokat publikáló szervezet a környezetszennyezést, a farmok és a városok terjeszkedését, a túlzott halászatot és vadászatot hibáztatja. A zoológiai társaság szerint az ember évente a fajok körülbelül 1 százalékát pusztítja ki, és igen valószínűtlen, hogy a Biodiverzitás Konvenciónak sikerül lelassítania a biodiverzitás csökkenését.

A konvenciót 1992-ben alapították azzal a céllal, hogy nemzetközi összefogás keretében állítsák meg a fajok kipusztulását. 2002-ben a tagállamok megegyeztek, hogy 2010-ig "jelentősen visszafogják" a biodiverzitás csökkenésének mértékét. A WWF úgy véli, a következő 30 évben a klímaváltozás hatásai miatt az előző évtizedekben tapasztalt tragikus ütemben fog folytatódni a fajok eltűnése a Föld színéről. Az ENSz nemrég arra figyelmeztetett, hogy életmentő gyógyszerek kifejlesztése fulladhat kudarcba a természetes élővilág gyors pusztulása miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?