Ida
6 °C
9 °C

35 év alatt kihalt az állatok egynegyede

2008.05.16. 12:50
A Föld élővilágának több mint egynegyede eltűnt 1970 óta – írja a BBC hírportálja. Leginkább a vízi élőlények fogyatkoztak meg, az ok: az ember.

A sokkoló adatokat a Londoni Zoológiai Társaság tette közzé a Biodiverzitás Konvenció bonni ülésén. A társaság a WWF-fel együtt részt vesz a Living Planet Index (LPI) mérőszámok vezetésében. A számokat tudományos publikációk és online adatbázisok alapján alakítják több mint 1400 gerinces faj populációját figyelve, az LPI-értékek így a Föld biodiverzitásának állapotát mutatják.

A társaság jelentése szerint 1970 és 2005 között átlagosan 27 százalékkal csökkentek a mérőszámok. A szárazföldi fajok populációja 25, a tengeri állatoké 28, az édesvízieké 29 százalékkal csökkent. A tengeri fajok esetében tíz év alatt, 1995 és 2005 között zajlott le a drasztikus csökkenés, az óceáni madarak állománya 30 százalékkal fogyatkozott meg a kilencvenes évek közepe óta. A legjobban érintett fajok közé tartoznak az afrikai antilopok, a kardhalak és a pörölyfejű cápák, a kínai édesvízi delfin pedig ebben az időszakban gyakorlatilag kihalt.

A pajcsi egyik utolsó példánya. Két évtized alatt irtotta ki az ember.

A csökkenés okai az emberhez köthetők: a számokat publikáló szervezet a környezetszennyezést, a farmok és a városok terjeszkedését, a túlzott halászatot és vadászatot hibáztatja. A zoológiai társaság szerint az ember évente a fajok körülbelül 1 százalékát pusztítja ki, és igen valószínűtlen, hogy a Biodiverzitás Konvenciónak sikerül lelassítania a biodiverzitás csökkenését.

A konvenciót 1992-ben alapították azzal a céllal, hogy nemzetközi összefogás keretében állítsák meg a fajok kipusztulását. 2002-ben a tagállamok megegyeztek, hogy 2010-ig "jelentősen visszafogják" a biodiverzitás csökkenésének mértékét. A WWF úgy véli, a következő 30 évben a klímaváltozás hatásai miatt az előző évtizedekben tapasztalt tragikus ütemben fog folytatódni a fajok eltűnése a Föld színéről. Az ENSz nemrég arra figyelmeztetett, hogy életmentő gyógyszerek kifejlesztése fulladhat kudarcba a természetes élővilág gyors pusztulása miatt.