Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Tizenkétezer állatfajt fenyeget a kihalás

2003.11.19. 12:36
Kihalás fenyegeti az albatroszokat, a Mekong-deltában élő óriásharcsát, a Földközi-tengerben honos egyik delfinalfajt, vagy a szálkás szőrű pókmajmok már csak Kolumbiában és Venezuelában megtalálható egyik faját, de egyes moszatfajok és zuzmók is örökre eltűnhetnek a Földről.
A kihalással fenyegetett több mint 12 ezer állat- és növényfajt felsoroló idei listát a svájci Glandban tette közzé a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN). Az emberiség felrázását szolgáló jegyzék szerint 762 fajjal már visszavonhatatlanul szegényebb lett a Föld élővilága, további 58 növény- és állatfaj csak tenyésztőknél vagy fogságban maradt fenn.

Fogságban szaporíthatók

Jóllehet az élővilágra leselkedő legnagyobb veszély az ember, utóbbi sokat segíthet a megmentésben is - mondta Achim Steiner, az IUCN vezérigazgatója, az arab oryx antilopok és a fehér orrszarvúk sikeres szaporítására utalva.

Moszatok és zuzmók idén először kerültek fel a "vörös listára", ahol az albatroszfajok közül már mind a 21 szerepel. A delfinek egyik Földközi-tengerben élő alfajának (Delphinus delphis) állománya az utóbbi 30-40 évben a felére zsugorodott. Az akár 3 méteres hosszúságot is elérő óriásharcsa, a Pangasianodon gigas, amely kizárólag a Mekong-deltában található, ugyancsak bekerült az erősen veszélyeztetett kategóriába.

Behurcolt hódítók

Az IUCN szerint Hawaii és a Seychelles-szigetek páratlan élővilágát komoly veszélybe sodorták a behurcolt állatok és növények. A 125 ritka hawaii növényfajból 85 szerepel az új listán. A Galápagos-szigeteken 49 kígyófajt fenyeget kihalás, de nem kizárt, hogy néhány közülük már kipusztult.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) a jegyzék közreadása kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a fajok "kihalásának üteme napjainkban tízezerszerese az evolúció pusztulási sebességének".