Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Végveszélyben a főemlősök egyharmada

2007.10.26. 16:34
A főemlősök csaknem egyharmadát fenyegeti a kihalás veszélye élőhelyeik féktelen pusztítása, és a legális vagy illegális kereskedelem miatt - hangzott el pénteken a Főemlőskutatók Nemzetközi Szervezetének (IPS) ülésén a kínai Hajnan szigetén.

A szakemberek a huszonöt leginkább veszélyeztetett főemlősfaj helyzetét vizsgálták, olyan fajokét, mint az elefántcsontparti és ghánai vöröskolobusz, a vietnami aranyfejű langur, a hajnani gibbon, a Srí Lanka-i karcsú lóri, a szumátrai orangután, a kameruni és nigériai gorilla vagy a madagaszkári óriás bambuszmaki.

Szumátrai orángután. Pár száz él még belőle vadon.

A felsoroltak közül az első három fajból összesen már csak 17 példány él a Földön, a Srí Lanka-i karcsú lórit pedig 1937 óta csupán négyszer látták. A legveszélyeztetettebb főemlősfajo kpéldányai olyan kevesen vannak, hogy elférnének egy futballstadionban.

Összességében a Föld 394 főemlősfajából 114-et fenyeget a kipusztulás veszélye a Környezetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.