Auguszta
-4 °C
2 °C

Magyarország már a klímatőzsdére készül

2003.06.19. 14:55
Az éghajlatváltozást okozó gázkibocsátás csökkentése kapcsán legkésőbb 2005-ben tisztázódnak a szén-dioxid-kibocsátási kvóták kereskedelmének alapvető feltételei - közölte Faragó Tibor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője egy nemzetközi szakmai konferencián csütörtökön Budapesten.
A kiotói jegyzőkönyv alapján elsősorban a vállalt emissziómérséklést kell ágazatonként meghatározni, a kvótákat vállalatcsoportonként le kell osztani, valamint ellenőrző- és nyilvántartórendszert kell kialakítani - mondta Faragó Tibor. "E feltételek teljesülésével lehetővé válik, hogy Magyarország a szén-dioxid kereskedelem 2007-ig tartó három éves kísérleti fázisában részt vehessen" - közölte a főosztályvezető.

Jut is, marad is

Előzetes becslések szerint az ország 2012-re az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását tekintve a jegyzőkönyvben vállalt 6 százalékos mértéknél pár százalékponttal nagyobb csökkentésre lesz képes. "Ez lehetőséget adhat a megmaradt kvóta adás-vételére vagy esetleg későbbre tartalékolására" - mondta Faragó Tibor. Magyarország az Európai Unióhoz csatlakozva hozzájárulhat majd az EU tagállamainak közösen tett 8 százalékpontos vállalásához.

A szakember szerint ez úgy valósulhat meg, hogy a jövőben a túlzott szennyezési kvótával bíró országok cégei kibocsátást csökkentő környezetvédelmi beruházásokat hajtanak végre magyarországi vállalatoknál, cserébe a számukra megítélt felesleges kvótáért, ami pedig beleszámít a magyarországi összkvóta-feleslegbe. "Épp ezért a nagyvállalatok számára a felesleges kvótán belül egy olyan plafont kell meghatározni, amelyen felül nem adhatnak már túl felesleges kvótájukon, mert ellenkező esetben büntetést kell fizetniük és az ország sem teljesíti a Kiotóban vállaltakat" - mondta Faragó Tibor.

Indulhat a kereskedés

Az unióban jelenleg készül a cégek közötti kvótacserére vonatkozó direktíva. A várhatóan szeptemberben megjelenő irányelv szerint lehet majd a szennyezőbb tagállamok kibocsátás-csökkentésre kötelezett cégeinek azt mérlegelni, hogy melyik tagállamban tudják a legolcsóbban végrehajtani a legnagyobb kvótát biztosító beruházásaikat.

A kiotói egyezmény az 1985-1987-es bázisidőszakhoz képest 6 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést tesz kötelezővé a dokumentumhoz csatlakozó országoknak a 2008-2012-es évek átlagára vonatkozóan. Magyarország a bázisidőszakban regisztrált átlagos 101,6 millió tonnás szén-dioxid-kibocsátás 6 százalékos csökkentését az öt év múlva kezdődő periódusig vélhetőleg különösebb intézkedések nélkül tudja teljesíteni úgy, hogy ötmillió tonna felesleges széndioxid kvótája marad.

Drágul a szén-dioxid

Szakértői adatok szerint a szén-dioxid tonnája jelenleg a nemzetközi piacon 5-10 dollárba kerül úgy, hogy a kiotói jegyzőkönyv még hatályba sem lépett. Amennyiben a világ fejlett országainak globális felmelegedést okozó gázkibocsátásából 13-14 százalékkal részesedő Oroszország ígéretéhez híven még az idén ratifikálja az egyezményt, akkor teljesül a jegyzőkönyv életbe lépéséhez szükséges 55 százalékos minimális határ. Közgazdászok várakozásai alapján a szennyezés árfolyama a hatályba lépéssel az elkövetkező években akár 50 dollárra is felértékelődhet a szén-dioxid tonnája.