Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az orosz elnök aláírta a kiotói jegyzőkönyvet

2004.11.05. 10:45
A ratifikációs okmányokat Vlagyimir Putyin most eljuttatja az ENSZ-nek, de az orosz ratifikálás csak három hónap múlva lép életbe. Az orosz alsóház október 22-én, a felsőház 27-én hagyta jóvá a klímavédelmi jegyzőkönyvet a belső jog részévé tevő törvényt.
A kiotói jegyzőkönyvben a fejlett országok vállalták, hogy 2008-2012 között összességében 5,2 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A megállapodás hatályba lépéséhez az 1990-es kibocsátás legalább 55 százalékáért felelős országok ratifikálása kellett, de a jegyzőkönyvhöz eddig csatlakozott 125 állam a globális felmelegedésben vétkes gázok alig 44,3 százalékát állították elő. Oroszországra a kibocsátás 17,4 százaléka jutott 1990-ben, így ratifikálásával megmenti a megállapodást, miután az Egyesült Államok 2001-ben visszalépett a szerződéstől.

Jól jártak

Oroszország számára a jegyzőkönyv a kibocsátásnak az 1990-es szinten tartását írja elő 2008-2012-ben. A jelenlegi kibocsátás ettől egyharmaddal elmarad. Így Oroszország részint kvótákat adhat el a szintjüket túllépőknek, részint emissziócsökkentő beruházásokat vonzhat.

A ratifikálás ellenzői azzal érveltek, hogy jegyzőkönyv korlátozásai néhány év múlva már fékezhetik az orosz ipar növekedését. Az orosz energiatárca mégis pártolta a bekapcsolódást a globális piac formálódó új szektorába. Két orosz energiamonopólium, az Egyesült Energiarendszer (áram) és a Gazprom (gáz) már komoly összegeket fektetett környezetvédő, energiatakarékos technológiákba, jelentős bevételeket remélve a kvóták kereskedelméből és az európai gázárak várható emelkedéséből.

Enyhít az EU

A Kreml három évi habozás után végül politikai döntést hozott a ratifikálásról, engedményként az EU-val folytott tárgyalási folyamatban. Putyin májusban ígérte meg a ratifikálás felgyorsítását, miután az EU hozzájárult a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépéshez, és vállalta Oroszországgal fennálló partnerségi és együttműködési megállapodásának (PCA) az új belépőkre való kiterjesztésével kapcsolatos orosz aggodalmak enyhítését.

A duma a kiotói jegyzőkönyvvel egy napon ratifikálta a PCA-t kiterjesztő jegyzőkönyvet is, bár hangot adott néhány fennmaradt orosz aggodalomnak (kalinyingrádi tranzit, lettországi oroszajkúak jogvédelme, állat- és növény-egészségügyi ellenőrzés, atomerőművi fűtőelemek kereskedelme).

Az EU és Oroszország együttműködésük négy közös terének (gazdaság, belső és külső biztonság, kultúra) kialakításáról tárgyal, hogy enyhítse az EU bővítéséből és intézményi integrációjából adódó viszonylagos elhatárolódását Oroszországtól. A következő EU-orosz csúcs a jövő hét közepén esedékes Hágában Putyin észvételével.