Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Kanada aláírta a kiotói szerződést

2002.12.17. 16:46
Kanada hétfőn a kiotói szerződés aláírásával belépett az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozását vállaló országok közé. Az 1997-ben megszövegezett nemzetközi megállapodást eddig 99 ország írta alá, és amennyiben Kanada után Oroszország is szignálja a dokumentumot, az végre hatályba léphet.
Ahhoz ugyanis, hogy életbe lépjenek a szerződés rendelkezései, az szükséges, hogy az ENSZ tagországai közül legalább 55 ország aláírja, és hogy az aláírók összes üvegházgáz-kibocsátása meghaladja a világ kibocsátásának 55 százalékát, az 1990-ben mért adatok szerint.

Amerika nem szignál

A légkör felmelegedését okozó gázok 36 százalékának kibocsátásáért felelős Egyesült Államok a szerződés legnagyobb ellenzője. Más országok, köztük Ausztrália is elzárkózott az aláírástól. A magyar parlament idén júliusban szavazott a csatlakozásról. Kanada csatlakozása 40,6 százalékra emeli a szerződést ratifikáló országok emissziójának mértékét.

A jegyzőkönyv jogi erőre emelkedése már lényegében csak Oroszország ratifikációjától függ: az orosz ipar az üvegházgázok kibocsátásának 17,4 százalékáért felelős, és az orosz csatlakozással a ratifikáló országok együttes gázkibocsátása eléri a dokumentum hatályba lépéséhez megkövetelt 55 százalékot.

Kanada azt vállalta, hogy az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest 6 százalékkal csökkenti legkésőbb 2010-re. Jelenleg az ország gázkibocsátása mintegy 20 százalékkal van az 1990-es szint felett. Oroszország az elkövetkező év során dönthet a csatlakozásról nyilatkozta korábban Nyikolaj Pomosnyikov külügyminiszter.