Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Kanada aláírta a kiotói szerződést

2002.12.17. 16:46
Kanada hétfőn a kiotói szerződés aláírásával belépett az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozását vállaló országok közé. Az 1997-ben megszövegezett nemzetközi megállapodást eddig 99 ország írta alá, és amennyiben Kanada után Oroszország is szignálja a dokumentumot, az végre hatályba léphet.
Ahhoz ugyanis, hogy életbe lépjenek a szerződés rendelkezései, az szükséges, hogy az ENSZ tagországai közül legalább 55 ország aláírja, és hogy az aláírók összes üvegházgáz-kibocsátása meghaladja a világ kibocsátásának 55 százalékát, az 1990-ben mért adatok szerint.

Amerika nem szignál

A légkör felmelegedését okozó gázok 36 százalékának kibocsátásáért felelős Egyesült Államok a szerződés legnagyobb ellenzője. Más országok, köztük Ausztrália is elzárkózott az aláírástól. A magyar parlament idén júliusban szavazott a csatlakozásról. Kanada csatlakozása 40,6 százalékra emeli a szerződést ratifikáló országok emissziójának mértékét.

A jegyzőkönyv jogi erőre emelkedése már lényegében csak Oroszország ratifikációjától függ: az orosz ipar az üvegházgázok kibocsátásának 17,4 százalékáért felelős, és az orosz csatlakozással a ratifikáló országok együttes gázkibocsátása eléri a dokumentum hatályba lépéséhez megkövetelt 55 százalékot.

Kanada azt vállalta, hogy az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest 6 százalékkal csökkenti legkésőbb 2010-re. Jelenleg az ország gázkibocsátása mintegy 20 százalékkal van az 1990-es szint felett. Oroszország az elkövetkező év során dönthet a csatlakozásról nyilatkozta korábban Nyikolaj Pomosnyikov külügyminiszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?