Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A magyarok szerint a tudósok alábecsülik a klímaváltozás veszélyeit

2007.06.13. 14:00
A közvélemény-kutatás szerint a magyarok többsége tudatában van a klímaváltozás veszélyeinek, de ha arra kerül a sok, hogy tegyünk ellene valamit, legfeljebb az izzók lecserélésére lennénk hajlandók.

A GfK Hungária piackutató intézet felmérése szerint a magyarok többsége tudatában van a klímaváltozás jelentőségének, sőt, tízből hárman egyenesen azt mondják, hogy a tudósok alábecsülik a globális felmelegedés veszélyeit. Csupán 11 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik szerint a tudósok eltúlozzák a klímaváltozás körüli vitát, és a valósnál nagyobbnak állítják be a környezeti változás jelentőségét.

A klímaváltozás hatásait súlyosnak tartók aránya kiugró a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők és a kisebb, 2-5000 lakosú településen élők között - utóbbit azzal magyarázzák, hogy a szélsőséges időjárás közvetlen hatással van azok életére, megélhetésére, akik mezőgazdasággal foglalkoznak.

Amire hajlandók lennénk a környezetért...

A felmérés arra is kitért, hogy az emberek milyen áldozatra lennének hajlandók az energiafogyasztásuk csökkentése, és ezzel a felmelegedés enyhítése érdekében. A legtöbben (71 százalék) arra állunk készen, hogy a hagyományos izzókat energiatakarékosra cseréljük, és 60 százalék feletti volt azoknak az arányai is, akik hajlandóak lennének új, energiatakarékos háztartási gépeket vásárolni, illetve lemondani a tévék és számítógépek készenléti (standby) állapotának használatáról. Nem meglepő, hogy ezeket az "áldozatokat" készek a legtöbben meghozni, hiszen ezek a környezet mellett a pénztárcánkra is kímélő hatással vannak.

...és amire nem

Jóval nagyobb volt az ellenérzés az energiatakarékos fűtés kialakításával (31 százalék lenne hajlandó rá), illetve az autó használatáról való lemondással (26 százalék), vagy annak környezetbarát modellre való lecserélésével (40 százalék) szemben. A legelutasítóbbak a húsevés visszafogásával, illetve a repülőgépes utazások megritkításával kapcsolatban voltunk: előbbit 20, utóbbit mindössze 11 százalék vállalná.