Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A klímaváltozás tömegpusztító fegyver

2003.07.29. 11:55
Brit klímakutatók szerint a globális felmelegedés legalább olyan veszélyes tömegpusztító fegyver, mint a nukleáris, kémiai vagy biológiai fegyverek. Indiában például egy hőhullám miatt feleannyi ember halt meg, mint a World Trade Center lerombolásakor. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete szerint az 1860-ban elkezdett rendszeres mérések óta 1998 volt a legmelegebb év, amelyet 2002 és 2001 követ a sorban. Adataik szerint a globális felszíni hőmérséklet 1900 óta átlagosan 0,6 Celsius fokkal nőtt.
John Houghton, az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testületének tudományos társelnöke, a Brit Meteorológiai Intézet volt vezérigazgatója úgy véli, hogy az Egyesült Államok nagyban felelős azért, hogy ez a tömegpusztító fegyver az egész világot fenyegeti. Houghton szerint manapság mindenki tudja, hogy a világ lakosságának alig huszadát magába foglaló USA állítja elő az üvegházhatást okozó gázok egynegyedét, de George Bush nem veszi komolyan ezt a problémát.

"Ez a fegyver nem ismer határokat. Ugyanúgy, mint a terrorizmus, bárhol és bármilyen formájában lecsaphat; valahol hőhullámként, máshol pedig áradásként vagy viharként" - mondta az elismert klímakutató. Houghton a The Guardian szerint azzal vádolja Tony Blairt, a brit miniszterelnököt, hogy nem képes szembeszállni George Bushsal.

Mindenütt észlelhető

Idén június közepén Magyarországon egy országos évszázados hőmérsékleti rekord dőlt meg: Baján és Szegeden 35,4 Celsius fok volt, a fővárosban viszont "csak" 32 fok. Az abszolút melegrekord 2000. június 21-én volt, amikor is 41,7 fokot mértek Békéscsabán.

Horvátországban a július végi, negyven fokos rekordmelegnek két halálos áldozata volt. A horvátországi kórházak naponta átlagosan több mint 50 beteget látnak el a kánikula miatt. Dubrovnikot és az ország középső részén fekvő Lika-Senj tartományt katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították az aszály miatt.

Az Egyesült Államokban idén májusban 562 tornádó volt, és összesen 41 emberéletet követeltek. A fejlődő világot azonban sokkal keményebben sújtja a klímaváltozás: Indiában például a monszun előtti időszakban - másfél hónappal ezelőtt - a hőmérséklet időnként elérte a 49 Celsius fokot, ami 5 fokkal magasabb a megszokottnál. Ez a váratlan hőhullám rövid idő alatt ezerötszáz embert ölt meg; 2001 szeptember 11-én, a World Trade Center lerombolásakor kétszer többen vesztették életüket.

Dél- és Kelet-Kínában a következő két napban is folytatódik az átlagosan 35-38 fokos rekordhőség, amely több tartományban súlyos aszályt okozott. A kínai People's Daily hírportál információi szerint a Jangce-folyó környékén a napi csúcshőmérséklet a 39-41 fokot is eléri. Sanghajban egy hatvan éves rekord dőlt meg múlt pénteken: a hőmérők 39,6 fokot mutattak. Csöcsiang tartományban a hőmérséklet elérte a negyven fokot.

A lehűlést is a felmelegés okozza

Miközben a világ nagy részén az idei év az eddigi legmelegebb, néhány jeges területen tovább hűlt a levegő. Ezek a világszerte megtalálható, ritka hűvös pontok komoly fejfájást okoznak azoknak a szervezeteknek, amelyek sürgős intézkedéseket akarnak bevezetni az autók és a gyárak károsanyag-kibocsátásnak csökkentésére.

"A korábbi hiedelmekkel szemben nem igaz, hogy a klímaváltozás az egész bolygón ugyanúgy érvényesül. Nagyon helyen van lehűlés, de ez nem jelenti azt, hogy nincsen felmelegedés" - mondta Rajendra Pachauri, az ENSZ klímaváltozási testületének vezetője a CNN-nek.

A szakértők szerint a látszólagos rendellenességek, például a norvég gleccserek 1990-es növekedése szintén a globális felmelegedés egyik hatásával, a hóesések növekedésével magyarázható.

"Az óceánok felmelegedése miatt több felhő keletkezik, ezért bizonyos területeken több csapadékra lehet számítani, például hó formájában" - mondta Josefino Comiso, a NASA Goddard Space Flight Center tudományos munkatársa. Elmondása szerint Grönland magasabb részein és a Déli Sarkkör néhány régiójában vastagabb lett a hó- és jégtakaró, és mindez a klímaváltozás modelljéből levezethető.