Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kipusztulhat a világ legnagyobb szalamandrája

2008.01.23. 10:25
A kétéltűen minden harmadik faja a kihalás szélére sodródott, ezért az Evolúciósan Kihalt és Globálisan Veszélyeztetett nevű csoport úgy döntött, felkarolja az ügyüket.

Egy hatalmas kínai szalamandra, amely régebben él a Földön, mint a dinoszauruszok, és a világ legkisebb békája egyaránt szerepel azon a listán, amelyet brit tudósok állítottak össze, hogy felhívják a figyelmet a világ legveszélyeztetettebb kétéltűire.

Érzékeny teremtmények

A barlangi vakgőte (Proteus anguinus), amely akár tíz évet is kibír élelem nélkül és a lila béka (Nasikabatrachus sahyadrensis), amely életének javát négy méterrel a föld alatt éli, szintén szerepel a londoni Zoológiai Társaság tíz, kihalás szélén álló hidegvérűt felsoroló listáján.

Barlangi vakgőte

"Ezek a fajok olyanok, mint egy barométer: rendkívül érzékenyek a környezeti tényezők - mint a klímaváltozás, a szennyeződések - változásaira, így eltűnnek természetes élőhelyeikről. De eltűnésükkel figyelmeztetnek arra, hogy valami történt" - magyarázza Jonathan Baillie, az Evolúciósan Kihalt és Globálisan Veszélyeztetett (EDGE) nevű csoport vezetője. Az egy évvel ezelőtt alakult EDGE célja, hogy felhívja a figyelmet a természet legkülönösebb és legcsodálatosabb teremtményeire és kezdeményezze szigorú védelmüket.

"A listán szereplő kétéltűek bolygónk rendkívüli és legfurcsább élőlényei, és sajnos mára már 85 százalékuk a száz legveszélyeztetettebb faj közé került , ugyanakkor sokkal kevesebb figyelemben és védelemben részesülnek, mint a magasabbrendű gerincesek" - mondta Helen Meredith, a csoport kétéltűekkel foglalkozó szakembere.

Lila béka

Az EDGE múlt évi akciója az emlősök megóvására hívta fel a figyelmet, idén pedig a kétéltűek kerültek reflektorfénybe.

Ami mellettük szól

"Ezek az állatok nem aranyosak és cukik, de különös külsejük és bizarr viselkedésük talán mégis felkelti az emberek érdeklődését irántuk" - tette hozzá Meredith.

A kínai óriásszalamandra akár 1,8 méteresre is megnőhet, míg a Seychelle-szigeteki Gardiner-béka kifejlett állapotában is csak egy rajzszög méretét (1 cm) éri el. A listán szerepel még a Sagalla caecilian (egy végtagok nélküli, kígyóforma kétéltű), a tüdőtlen mexikói szalamandra, a Scaphiophryne gottlebei (Madagaszkáron élő békafaj), Darwin hegyesorrú békája Chiléből és a korongnyelvűbéka-félék közé tartozó Alytes dickhilleni, amelynek hímje lábain cipeli a megtermékenyített petéket.

Scaphiophryne gottlebei

"Sajnos a kétéltűek nem tartoznak a túlságosan magasra értékelt állatok közé, holott osztályuk minden harmadik faja a kihalás szélén áll, vagyis sokkal veszélyeztetettebbek, mint a madarak vagy az emlősök" - hívta fel a figyelmet Baillie.