Árpád
-2 °C
4 °C

5500 tonna szén-dioxidért felelős az olimpiai láng

2008.04.10. 11:55
Nem elég a pekingi olimpia szervezőinek, hogy bojkottal fenyegetik őket, tüntetnek ellenük, és minden sarkon megpróbálják eloltani a világ körüli útját járó olimpiai lángot, most kiderült az is, hogy a fáklya útja több ezer tonna szén-dioxiddal szennyezi a levegőt.

A kínai kormány elleni tüntetők, és állandó botrányok kísérik az olimpiai láng útját, mióta csak elindult világ körüli útjára. Az Earthlab, globális felmelegedés ellen küzdő szervezet aktivistái újabb kényelmetlen adattal álltak elő az olimpiai fáklyával kapcsolatban: az olimpiai játékok és a béke szimbóluma a 23 nagyvárost érintő, 130 ezer kilométeres útja során összesen 5500 tonna szén-dioxiddal járul hozzá a légszennyezéshez.

Természetesen nem maga a láng füstöl ennyire, hanem az Air China olimpiai öt karikával díszített A330-as repülőgépe, amit kizárólag a fáklya és a kísérete szállítására alkalmaznak. Az egyes városok, illetve a földrészek közötti utakon a gép a becslések szerint 462 400 gallon, vagyis egy és háromnegyed millió liter üzemanyagot fogyaszt el. A ma használatos repülőgép-üzemanyagokból egy gallon elégetése közel 11 kg szén-dioxid kibocsátásával jár, így a teljes út alatt az olimpiai láng közvetetten 5500 tonna szén-dioxiddal segít be a levegő szennyezésébe, az üvegházhatásba, és a klímaváltozás felgyorsításába.

A 2012-es londoni olimpia szervezői már bejelentették, hogy az ő lángjuk miatt egyetlen plusz szén-dioxid-molekula sem fog a levegőbe kerülni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?