Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Lassul a Golf-áramlat, lehűl Észak-Európa

2005.05.10. 10:52
A Cambridge Egyetem kutatója regisztrálta a Mexikói öbölből az Egyesült Államok és Kanada keleti partvidékén, majd Európa északnyugati partján végighaladó Golf-áramlat lassulásának első jeleit. A jelenség a legérzékenyebben az Egyesült Királyságot és Írországot érinti, amelyek átlaghőmérsékletét az áramlat 5-8 celsius fokkal növeli.

Peter Wadhams professzor állapította meg, hogy a Golf-áramlat egyik "hajtóműve", az Északi tenger hideg áramlata jelenleg a szokásos erejének kevesebb mint 25 százalékán működik, írja a Sunday Times.

Csak negyedannyira áramlik

A tudósok korábban több évre becsülték a jelenség bekövetkeztét. Dr. Peter Wadhams kutatásait a brit királyi flotta tengeralattjáróival folytatta, amelyek az Északi-sarkvidék jégtakarója alatt végeztek megfigyeléseket.

Szakemberek szerint a változás szorosan összefügg a globális felmelegedéssel: az Északi-sarkvidék jégtakarójának teljes olvadását leghamarabb 2020-ra, legkésőbb 2080-ra jósolják.

Nemrég a tengerben még óriási "kémények" léteztek, s azokon keresztül a hideg, sűrű víz a tengerfelszínről a tengerfenékre merült alá, akár háromezer méter mélyre, ám ezek a "csatornák" mostanra szinte teljesen eltűntek. (Az alámerülő hideg víz helyébe a délről érkező meleg áramlat került, amely életben tartotta a körforgást.) Amennyiben ez a mechanizmus lassul, ez azt jelenti, hogy kevesebb meleg érkezik Európába.

A mostani kutatások az 1980-ban végzett mérésekhez képest az északi jégtakaró vastagságának 46 százalékos való csökkenését mutatták ki az új, hangradaros technikával.

Mint a filmben, csak lassabban

Más aggasztó jelekre is fény derült: a telente kialakuló, majd nyáron elolvadó Odden jégtömb 1997 óta nem érte el szokásos méretét. Nem kevésbé aggasztó az sem, hogy míg a múltban évente legalább tizenkét jégoszlop alakult ki a jégpáncél alatt, most már csupán kettőt találtak, s azok is rendkívül törékenyek voltak.

Nehéz felbecsülni, hogy az ilyen jellegű változások milyen mértékben módosítják az éghajlatot, ám a professzor szerint a várható változások akár szélsőségesek is lehetnek.

A Holnapután című film éppen ezt a témát dolgozza fel: a hideg víz alámerülésének hirtelen megszűnése az Atlanti óceán északi részén hogyan befolyásolja az óceán teljes áramlat-rendszerét. Az alámerülés a megszűnés felé tart, bár a folyamat sokkal lassúbb, mint a filmben, a teljes leállás nem napok, hanem évek alatt következhet be. Egy biztos: amennyiben folytatódik, Észak-Európa éghajlata lehűl - nyilatkozta a professzor.